Contaminatielaboratorium

Mensen beschermen door de overdracht van virussen na te bootsen in een living-lab

Prof. dr. Margreet Vos

‘We weten niet of we teveel of te weinig maatregelen nemen, hoe lang een virus bijvoorbeeld blijft plakken, of in de lucht zweeft en wat dat voor een rol speelt bij de overdracht.’

Dankzij fantastische giften, wordt een lang bestaande wens in het Erasmus MC werkelijkheid; een nagebouwde ziekenhuiskamer waarin gesimuleerd en bestudeerd kan worden hoe transmissie van micro-organismen, zoals bacteriën en het coronavirus, plaatsvindt. Wat zijn de bronnen, wat zijn de routes, wat is dus het risico en hoe kunnen we dit minimaliseren.

Voor vele bekende ziekteverwekkers zijn nog vele vragen openstaand; is de gebruikelijke isolatiemethode genoeg, kan het een tandje minder? De laatste jaren zijn we er bijvoorbeeld steeds meer van overtuigd dat sanitair- zoals wastafels- een grote rol speelt bij het overdragen van resistente bacteriën. Hoe deze bacteriën vervolgens patiënten besmetten en beter nog hoe dit te voorkomen, zijn vragen die wereldwijd in de zorg spelen. De antwoorden zijn van groot belang om mensen veilig beter te maken en resistentie van bacteriën een halt toe te roepen.

Onderzoek coronavirus

In het Erasmus MC wordt keihard gewerkt om het dodelijke Coronavirus te stoppen. Dat moet snel en daar is veel geld voor nodig. Help mee! Elke gift is van grote waarde.

Bekijk hier de projecten

Living Lab

De tekeningen voor het ontwerp van het lab zijn in een vergevorderd stadium. Er is een werkgroep geformeerd met alle kennis aan boord, benodigd voor het bouwen en in gebruik nemen van dit lab. Er worden momenteel protocollen geschreven waarin de onderzoeken exact worden bepaald. Zoals het materiaal (o.a. de levende micro-organismen) waarmee gewerkt wordt en de zorgsimulatie. De studies vinden over een lange tijd plaats om het effect over tijd vast te leggen.

Het Living lab is straks een exacte nabootsing van een volledig ingerichte isolatiekamer voor 1 patiënt. Deze kamer heeft een badkamer en een sluis. Een zgn. mannequin dient als simulatiepatiënt. Er kan over- en onderdruk gecreëerd worden, er is een installatie voor gedesinfecteerde toe- en afvoer van lucht en gerobotiseerde technieken kunnen worden onderzocht.

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore