Contaminatielaboratorium

Mensen beschermen door de overdracht van virussen na te bootsen in een living-lab

Prof. dr. Margreet Vos

‘We weten niet of we teveel of te weinig maatregelen nemen, hoe lang een virus bijvoorbeeld blijft plakken, of in de lucht zweeft en wat dat voor een rol speelt bij de overdracht.’

Eigenlijk weten we wereldwijd helemaal niet zo goed hoe virussen en bacteriën worden overgedragen. Hoe lang blijft een virus op materiaal zitten, hoe werkt dat met luchtstromen, of in natte ruimtes. Ook bij de huidige corona-uitbraak wordt duidelijk dat veel van onze handelingen, óók in de zorg, zijn gebaseerd op gebruiken en aannames in plaats van op wetenschappelijke bevindingen.

Een nieuw op te zetten research laboratorium (living lab) moet hierin verandering gaan brengen. In dit living lab willen onderzoekers, door situaties na te bootsen, de overdracht van SARS-CoV-2, maar ook van andere virussen en bacteriën vaststellen. Om vervolgens gepaste maatregelen te nemen bij uitbraken zoals de huidige coronapandemie. Dit voorkomt in de toekomst dat noodzakelijke maatregelen over het hoofd worden gezien, of maatregelen zonder impact gehandhaafd blijven. Of misschien kunnen procedures zoals schoonmaak en desinfecteren anders? Een verkeerde aanpak kan namelijk grote gevolgen hebben voor de gezondheidszorg en daarmee de maatschappij en economie. Een goede aanpak kan veel leed voorkomen.

Onderzoek coronavirus

In het Erasmus MC wordt keihard gewerkt om het dodelijke Coronavirus te stoppen. Dat moet snel en daar is veel geld voor nodig. Help mee! Elke gift is van grote waarde.

Bekijk hier de projecten

In Nederland bestaat nog geen faciliteit waar de overdracht van virussen en bacteriën kan worden getest, een zogenaamde living lab. Het Erasmus MC en de TU Delft willen dit laboratorium samen opzetten. Een dergelijk contaminatielab kan zeer bruikbare informatie geven over de huidige corona-uitbraak, maar ook over reguliere virus- en bacteriebesmettingen in klinieken.

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore