Post-COVID

Het effect van het coronavirus op hart en longen

Prof. Dr. Joachim Aerts

Joachim Aerts is afdelingshoofd en hoogleraar longgeneeskunde in het Erasmus MC.  Onder zijn leiding wordt er binnen de afdeling hoogstaand onderzoek verricht.

Sinds het afgelopen voorjaar loopt er een grote studie naar de behandeling van mensen met restklachten aan het hart en de longen na het doorstaan van COVID-19. Wat veroorzaakt de restklachten, wat is hun schade en hoe vinden we de meest effectieve behandeling?

Binnen het Erasmus MC Thoraxcentrum werkt een team van artsen en onderzoekers aan deze specifieke problemen, met als doel een behandelstrategie te ontwikkelen die de gevolgen van een infectie door dit virus zo klein mogelijk maakt. Dit onderzoek richt zich op de volgende aspecten: Hoe voorkomen we de lange termijn schade aan het longweefsel en aan het hart, en hoe voorkomen we lange termijn gevolgen van onder andere bloedstolsels in de longvaten?

Onderzoek coronavirus

In het Erasmus MC wordt keihard gewerkt om het dodelijke Coronavirus te stoppen. Dat moet snel en daar is veel geld voor nodig. Help mee! Elke gift is van grote waarde.

Bekijk hier de projecten

Prof. dr. Joachim Aerts, afdelingshoofd Longgeneeskunde van het Erasmus MC: ‘Met name op post-COVID gebied richten wij ons op de longschade die ontstaat na de infectie. Tevens richten we ons nu op een project om te kijken naar de vermoeidheid die mensen houden na de infectie en wat daar de oorzaak van is.”

De longen spelen een belangrijke rol bij het coronavirus: Aan de ene kant komt het virus via de luchtwegen naar binnen, aan de andere kant beschadigen het virus en de daaropvolgende afweerreactie de longen zodanig dat er ernstige schade aan de longen en aan het hart kan optreden.

Daarnaast blijkt dat de patiënten vaak bloedstolsels vormen, onder andere in de bloedvaten van de longen, die zowel het hart als de longen verder beschadigen. Het is het vermoeden dat de bloedvaten een grote rol spelen bij corona-infecties en leiden tot ernstige en levensbedreigende afwijkingen. Er is inmiddels een lead gevonden die de onderzoeksgroep nu moet zien te bewijzen in een grotere groep patiënten.

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore