Post-COVID

Het effect van het coronavirus op hart en longen

Prof. Dr. Joachim Aerts

Joachim Aerts is afdelingshoofd en hoogleraar longgeneeskunde in het Erasmus MC.  Onder zijn leiding wordt er binnen de afdeling hoogstaand onderzoek verricht.

De longen spelen een belangrijke rol bij het coronavirus

Aan de ene kant komt het virus via de luchtwegen naar binnen, aan de andere kant beschadigen het virus en de daaropvolgende afweerreactie de longen zodanig dat er ernstige schade aan de longen en aan het hart kan optreden. Daarnaast blijkt dat de patiënten vaak bloedstolsels vormen, onder andere in de bloedvaten van de longen, die zowel het hart als de longen verder beschadigen.

Het is ons vermoeden dat deze bloedstolsels kunnen leiden tot ernstige en levensbedreigende afwijkingen zoals pulmonale hypertensie (een verhoogde bloeddruk in de longen).

Onderzoek coronavirus

In het Erasmus MC wordt keihard gewerkt om het dodelijke Coronavirus te stoppen. Dat moet snel en daar is veel geld voor nodig. Help mee! Elke gift is van grote waarde.

Bekijk hier de projecten

Binnen het Erasmus MC – Thoraxcentrum werkt een multidisciplinair team van artsen en onderzoekers aan deze specifieke problemen, met als doel een behandelstrategie te ontwikkelen die de gevolgen van een infectie door dit  virus zo klein mogelijk maakt.

Dit onderzoek richt zich op de volgende aspecten:

  • Hoe voorkomen we de lange termijn schade aan het longweefsel en aan het hart?
  • Hoe voorkomen we lange termijn gevolgen van onder andere bloedstolsels in de longvaten die kunnen leiden tot pulmonale hypertensie, een zeer ernstige aandoening die tot hartfalen kan leiden?

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore