Het droomproject van Rogier Hintzen
Het onderzoek naar de rol van T-cellen in het ontstaan van MS
Het onderzoek naar de rol van T-cellen in het ontstaan van MS
De looptijd van het project is 3 jaar. De kosten bedragen 350.000 euro. Het ErasMS Fonds is een actie gestart om het geld in te zamelen. Samen met iedereen die Rogier een warm hart toedraagt willen wij het onderzoek mogelijk maken.
Rogier Hintzen was een betrokken arts en uitmuntend wetenschapper op zoek naar een betere behandeling van MS. Het was de diepe wens van Rogier Hintzen de rol van T-cellen in het ontstaan van MS te onderzoeken. We weten uit onderzoek dát T-cellen een rol hebben, we weten echter niet wélke rol ze hebben in het ontstaan van MS. Normaal komen T-cellen in actie om ongewenste ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden. Maar in het geval van MS vallen T-cellen het lichaam aan, in plaats van het te beschermen. Door de individuele T-cellen te isoleren en te analyseren hoopte Rogier tot nieuwe inzichten te komen. De modernste technologie voor het analyseren van de individuele T-cellen is ‘single cell sequencing’.
Rogier Hintzen overleed in 2019 op de leeftijd van 56 jaar, vol plannen voor nieuw onderzoek naar MS.
Multiple Sclerose (MS) is een slopende en ingrijpende ziekte die vooral voorkomt bij jonge mensen. Maar ook kinderen kunnen MS krijgen. Bij volwassenen laten de eerste symptomen zich zien wanneer mensen tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. MS is een neurologische aandoening met veel verschillende kenmerken. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is vaak onvoorspelbaar. Maar MS is per definitie een progressieve ziekte, wat betekent dat mensen steeds zieker worden en steeds meer functies verliezen. MS is daarmee de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen. In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Hier komen jaarlijks zo’n 800 mensen bij. Een medicijn dat MS kan genezen is er op dit moment niet.
Wilt u meer weten over onze projecten of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: v.vanbohemen@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.