reis donorhart

Op reis voor een donorhart

Voor een kinderharttransplantatie moet een donorhart altijd met spoed worden opgehaald, soms uit uithoeken van Europa, in een ambulance met loeiende sirene. Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne vertelt in Elsevier Weekblad hoe zo’n reis verloopt.

Vijf tot zes keer per jaar is er een harttransplantatie bij een kind in Nederland, allemaal in het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia. De ontvanger staat vaak al even op de wachtlijst als het verlossende telefoontje komt dat ergens in Europa – soms in Nederland, soms in een buurland, soms verder weg – een donorhart beschikbaar is.

200 kilometer per uur

Als kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne ‘transplantatiedienst’ heeft, is het zijn taak om het hart op te halen. Aan Marieke ten Katen van Elsevier Weekblad vertelt hij hoe zo’n reis verloopt. Inclusief details over hoe hij met 200 kilometer per uur over snelweg rijdt en over waarom hij nooit sokken draagt als hij het donorhart uitneemt.

Lees het verhaal in Elsevier Weekblad.

Hartje Rotterdam

Wilt u bijdragen aan een mooie toekomst voor kinderen die een harttransplantatie nodig hebben, zoals broertjes Daan en Lev? Met uw hulp maken we een beter leven mogelijk voor kinderen met een aangeboren hartafwijking.