Genderverschillen bij een te groot hart

Gerealiseerd project

Dit project is gerealiseerd

Dit onderzoek is reeds gefinancierd. Namens de onderzoekers en patiënten hartelijk dank voor uw bijdrage! Wil je doneren aan andere projecten of aan de Thorax Foundation in het algemeen? Doneer dan hier, of doe het via de donatie helper in het blauwe blok op deze pagina.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende erfelijke hartziekte. Bij deze ziekte is sprake van een verdikking van de hartspier. HCM is een autosomaal dominante ziekte, wat zou vermoeden dat er geen verschillen in sekse zijn op het gebied van erfelijkheid.

In de HCM populatie wordt echter een over presentatie van mannen gezien, waarbij mannen 55 tot 74 procent van de HCM populatie uit maken. Daarnaast zijn vrouwen gemiddeld negen jaar ouder dan mannen bij de diagnose en hebben zij na de diagnose een slechtere prognose dan mannen. Deze, tot nu toe, onbegrepen genderverschillen vormen het onderwerp van dit onderzoeksproject.

Meer info?

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op!

Mail Meike

Wat willen de artsen onderzoek?

Een recente analyse van de Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) populatie van het Erasmus MC gaf enkele mogelijke verklaringen voor deze genderverschillen. Deze verklaringen geven handvaten om verder onderzoek te doen. De artsen willen in het onderzoek diverse manieren doorlopen om de diagnose voor HCM te kunnen verbeteren.

Er zijn al gegevens bekend door middel van datacollectie van patiëntengegevens vanuit het Erasmus MC en data-analyse (specifiek gericht op genderverschillen). Deze gegevens worden gecombineerd en aangevuld met gegevens van metingen van de wanddikte van het hart. Door middel van dit onderzoek willen de artsen meer inzicht krijgen in de genderverschillen bij HCM. Het doel is om hiermee een betere diagnose te kunnen stellen, genderspecifiek, en daardoor een betere behandeling te kunnen geven.

Betrokken onderzoekers

  • Dr. Michelle Michels – Cardioloog, Onderzoeksleider
  • Dr. Arend Schinkel – Cardioloog
  • Dr. Annemien van den Bosch – Cardioloog
  • Prof. Dr. Jolanda van der Velden – Afdelingshoofd Fysiologie VUMC
  • Dr. Rogier Oldenburg – Klinisch geneticus

Ontdek meer (lopende) projecten

Het hart begrijpen voordat het faalt

Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen en hiervoor is onderzoek naar hartfalen nodig.

Onderzoek hartfalen

Behandeling van aorta aneurysma

Betere overleving is ontzettend belangrijk voor mensen met een aorta aneurysma. Door onderzoek naar goede timing van operatie en ontwikkeling van medische behandeling willen wij dit mogelijk maken.

Onderzoek aorta aneurysma

Leven met een aangeboren hartafwijking

Hoe gaat het verder met mijn kind? Wat brengt de toekomst? Met de uitkomsten van dit onderzoek willen de artsen o.a. de levensverwachting van mensen met een aangeboren hartafwijking verbeteren.

Onderzoek aangeboren hartafwijking