Behandeling asbestkanker
Asbestkanker (mesothelioom) is een ziekte die ontstaat door inademing van asbestvezels. Gemiddeld leven patiënten met asbestkanker maar twaalf maanden na de diagnose. Ondanks intensieve behandelingen. Op dit moment is chemotherapie de enige geregistreerde behandeling tegen asbestkanker. Alleen voegt deze behandeling slechts twee maanden toe aan de overlevingsduur.
Het afweersysteem bestaat uit cellen die in staat zijn lichaamsvreemde stoffen (zoals asbest) of andere indringers (zoals ziekmakende bacteriën) te herkennen en op te ruimen. Ook cellen die tumorcellen op kunnen ruimen. Het blijkt dat kankercellen in staat zijn om de vorming van deze zogenaamde anti-tumor T-cellen te voorkomen. Het versterken van het afweersysteem, immuuntherapie genoemd, wordt op dit moment beschouwd als een van de meest belovende nieuwe behandelmethoden tegen asbestkanker.
Vaccin tegen asbestkanker?
Onderzoekers in het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om buiten het lichaam speciale immuun cellen (dendritische cellen) te maken en deze nadien terug te geven aan patiënten. Hierbij moeten deze cellen buiten het lichaam geleerd worden zich in het lichaam specifiek te richten tegen de tumor en niet tegen gezonde cellen. Bij een deel van de patiënten blijkt deze dendritische cel immunotherapie niet te reageren, dit wordt veroorzaakt doordat bij hen de tumor extra stofjes produceert die de immuun cellen onwerkzaam maken. Een vaccinatie met antistoffen gecombineerd met de immunotherapie zou het aantal patiënten dat reageert op de behandeling kunnen verhogen en daarmee de overleving. Het is de verwachting dat op die wijze zelfs mensen kunnen genezen van de asbestkanker. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van deze behandeling aan te kunnen tonen.