Vaccin tegen asbestkanker

Onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen asbestkanker

asbestkanker behandeling arts

Draag nu bij aan onderzoek naar asbestkanker en doneer. Zo kunnen de onderzoekers aan de slag met dit project en steunt u de Erasmus MC Thorax Foundation. Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw bijdrage!

Asbestkanker onderzoek

Asbestkanker, ook wel mesothelioom, is een ziekte die ontstaat door inademing van asbestvezels. Gemiddeld leven patiënten, na de diagnose, maar twaalf maanden ondanks intensieve behandelingen. Op dit moment is chemotherapie de enige geregistreerde behandeling tegen asbestkanker, echter gemiddeld voegt dit slechts twee maanden toe aan de overlevingsduur.

Het afweersysteem bestaat uit cellen die in staat zijn lichaamsvreemde stoffen (zoals asbest) of andere indringers (zoals ziekmakende bacteriën) te herkennen en op te ruimen. Ook cellen die tumorcellen op kunnen ruimen. Het blijkt echter dat kankercellen in staat zijn om de vorming van deze zogenaamde anti-tumor T-cellen te voorkomen. Het versterken van het afweersysteem, immuuntherapie genoemd, wordt op dit moment beschouwd als een van de meest belovende nieuwe behandelmethoden tegen asbestkanker.

Betrokken onderzoekers

  • Prof. dr. Joachim Aerts – Hoogleraar pulmonale oncologie, Onderzoeksleider
  • Dr. Robin Cornelissen – Longarts
  • Koen Bezemer – Research analist
  • Margaretha Kaijen – Research analist
  • Floris Dammeijer – Onderzoeker

Wat willen de artsen onderzoeken?

Onderzoekers in het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld om buiten het lichaam speciale immuun cellen (dendritische cellen) te maken en deze nadien terug te geven aan patiënten. Hierbij moeten deze cellen buiten het lichaam geleerd worden zich in het lichaam specifiek te richten tegen de tumor en niet tegen gezonde cellen. Bij een deel van de patiënten blijkt deze dendritische cel immunotherapie niet te reageren, dit wordt veroorzaakt doordat bij hen de tumor extra stofjes produceert die de immuun cellen onwerkzaam maken. Een vaccinatie met antistoffen gecombineerd met de immunotherapie zou het aantal patiënten dat reageert op de behandeling kunnen verhogen en daarmee de overleving. Het is de verwachting dat op die wijze zelfs mensen kunnen genezen van de asbestkanker. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van deze behandeling aan te kunnen tonen.

Meer info?

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op!

Mail Meike

Ontdek meer projecten

Het hart begrijpen voordat het faalt

Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen en hiervoor is onderzoek naar hartfalen nodig.

Onderzoek hartfalen

Leven met een aangeboren hartafwijking

Hoe gaat het verder met mijn kind? Wat brengt de toekomst? Met de uitkomsten van dit onderzoek willen de artsen o.a. de levensverwachting van mensen met een aangeboren hartafwijking verbeteren.

Onderzoek aangeboren hartafwijking

Effect coronavirus op het hart en de longen

Binnen het Erasmus MC Thoraxcentrum loopt nu een groot onderzoek naar de behandeling van mensen met restklachten aan het hart en de longen na zij corona hebben gehad. 

Onderzoek coronavirus