Onderzoek hartfalen

Het hart begrijpen voordat het faalt

Wat is hartfalen?

Hartfalen is een aandoening waarbij het hart niet meer voldoende bloed naar de organen kan pompen. Hierdoor krijgt de patiënt last van vermoeidheid, benauwdheid en vochtophoping. Hartfalen is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak en kost elk jaar meer dan 16 miljoen levens. Na de diagnose overlijdt 25% van de mensen binnen een jaar. Het treft niet alleen volwassenen, het kan ook bij kinderen met een aangeboren hartafwijking voorkomen.

Als hartfalen op tijd wordt herkend kan het proces vertraagd of zelfs gestopt worden. Dat zou voor al deze mensen geweldig zijn. De huidige methodes zijn echter niet nauwkeurig genoeg om hartfalen in een vroege fase te detecteren. Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen en hiervoor is onderzoek naar hartfalen nodig. 

Hartfalen onderzoek

De betrokken onderzoekers willen heel graag aan de slag met dit onderzoek naar hartfalen. Dat kan pas als er voldoende budget is. Spreekt het onderzoek u aan en wilt u de onderzoekers steunen met dit onderzoek? Doneer dan nu!

Namens de onderzoekers en patiënten alvast hartelijk dank voor uw interesse en uw bijdrage.

Meer info?

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op!

Mail Meike

Unieke nieuwe methode

In het Erasmus MC ontwikkelt een team van cardiologen en ingenieurs gezamenlijk een unieke nieuwe methode om de spanning van de hartwand te berekenen. Want de hartwand zorgt voor het pompen van het hart. Als de spanning van de hartwand abnormaal wordt, zal het hart steeds slechter gaan pompen. Binnen de technische wereld worden computermodellen al jaren gebruikt voor het berekenen van spanningen in bijvoorbeeld bruggen en gebouwen. De samenwerking tussen technici en medici maakt deze methode uniek én veelbelovend voor het voorkomen van hartfalen.

Wat willen de artsen onderzoeken?

Onder leiding van dr. ir. Ali Akyildiz wil het team hun kennis inzetten door met de computer nieuwe modellen voor het hart te maken. Hiermee wordt de wandspanning van het hart van patiënten berekend. Naast het meten van de stijfheid en beweging, verwachten zij met het bepalen van de wandspanning te zien waarom het hart faalt zodat er voortaan vroegtijdig kan worden ingegrepen. Onderzoek naar hartfalen is dus van erg groot belang om levens te redden.

Betrokken onderzoekers

  • Dr. ir. Ali Akyildiz – Universitair docent, Biomedical Engineering
  • Dr. ir. Rik Vos (co-aanvrager) – Universitair docent, Biomedical Engineering
  • Dr. Alexander Hirsch – Cardioloog
  • Dr. Olivier Manintveld – Cardioloog
  • Prof. Dr. Wim Helbing – Kindercardioloog, Hoofd Kindercardiologie
  • Prof. Dr. ir. Ton van der Steen – Natuurkundige, Hoofd Biomedical Engineering

Ontdek meer projecten

Effect van het coronavirus

Binnen het Erasmus MC Thoraxcentrum loopt nu een groot onderzoek naar de behandeling van mensen met restklachten aan het hart en de longen na zij corona hebben gehad. 

Onderzoek coronavirus

Behandeling van aorta aneurysma

Betere overleving is ontzettend belangrijk voor mensen met een aorta aneurysma. Door onderzoek naar goede timing van operatie en ontwikkeling van medische behandeling willen wij dit mogelijk maken.

Onderzoek aorta aneurysma

Leven met een aangeboren hartafwijking

Hoe gaat het verder met mijn kind? Wat brengt de toekomst? Met de uitkomsten van dit onderzoek willen de artsen o.a. de levensverwachting van mensen met een aangeboren hartafwijking verbeteren.

Onderzoek aangeboren hartafwijking