Erasmus MC Vriendendag 2022

De Erasmus MC Vriendendag wordt jaarlijks georganiseerd in het Erasmus MC. Op 9 april 2022 vond een online versie van de Erasmus MC Vriendendag plaats. Kijk hieronder de uitzending terug.

Programma Vriendendag Video (minuten)

00:02:00 – 00:16:38: Opening door dr. Joke Boonstra, lid Raad van Bestuur

00:16:38 – 00:49:23: Antibiotica resistentie, wat is het en waarom is het niet goed? – Dr. Juliëtte Severin

00:49:23 – 01:17:46: Harttransplantaties in het Erasmus MC – Dr. Yannick Taverne & Dr. Olivier Manintveld

01:17:46 – 01:49:05: Immuuntherapie; met een verkoudheidsvirus kanker aanvallen – Dr. Martine Lamfers

01:49:05 – 02:16:00: De Apotheek – Prof. Dr. Birgit Koch

02:16:00 – 02:37:28: Wakkere Hersenoperaties en muziek – Drs. Pablo Kappen

02:37:28 – 02:45:38: Afsluiting door Leonore Tuijt

De sprekers van de Erasmus MC Vriendendag 2022

Antibiotica resistentie, wat is het en waarom is het niet goed?

Antibiotica zijn medicijnen die bacterie-infecties bestrijden. Maar in toenemende mate raken bacteriën gewend aan antibiotica, ze worden resistent. Hierdoor worden eenvoudige infecties, zoals blaasontstekingen of luchtwegontstekingen uiteindelijk onbehandelbaar. Hoe komt dat? En wat kunnen we doen om de werking van antibiotica in stand te houden? Dr. Juliëtte Severin praat u bij.

Harttransplantaties in het Erasmus MC

Het Erasmus MC is het grootste transplantatie-instituut van Nederland. Iedere dag van de week vinden hier hart-, long-, lever- en niertransplantaties plaats. Hoe verloopt een harttransplantatietraject, hoe gaat het vervoer van het transplaat, wat gebeurt er bij zo’n operatie en hoe gaat het daarna verder met de patiënt? Kortom, alles wat u altijd al hierover wilde weten, inclusief de nieuwste ontwikkelingen, hoort u van Dr. Olivier Manintveld en Dr. Yannick Taverne.

Immuuntherapie; met een verkoudheidsvirus kanker aanvallen

Operaties, chemotherapie en bestralingen zijn de meest gehoorde behandelingen na de diagnose kanker. Maar ook virussen blijken tumoren te kunnen aanvallen en doden. Oncolytische virussen stimuleren het eigen afweersysteem om kankercellen te herkennen en op te ruimen. Zelfs een specifiek verkoudheidsvirus biedt mogelijkheden. Hoe dat in z’n werk gaat, hoe het afweersysteem gestimuleerd of juist afgeremd wordt, wat we al weten over virussen en wat we nog onderzoeken, hoort u van Dr. Martine Lamfers.

De Apotheek

Er gaat een wereld schuil achter de apotheekbalie in het Erasmus MC, de grootste ziekenhuisapotheek van Nederland: zo worden er medicijnen geprint met de 3D- printer, wordt er bij onbegrepen overlijden in Nederland bloed getest op drugs in het apotheek laboratorium, en worden geneesmiddelen verstuurd via een supersnelle buizenpost. Prof. Dr. Birgit Koch kan u er alles over vertellen. Ook over de medicijnen die zelf gemaakt worden omdat het Erasmus MC aantoont dat het goedkoper kan. En de vele onderzoeken die gedaan worden om nieuwe medicijnen uit te vinden en behandelingen te verbeteren.

Wakkere Hersenoperaties en muziek

Een tumor verwijderen in de hersenen is een operatie die grote precisie vereist. Uiteraard mogen vitale delen zoals spraak en beweging niet geraakt worden. Daarom blijft de patiënt wakker tijdens de operatie om tussentijds steeds te testen hoe het gaat. Maar wat als het voor de patiënt heel belangrijk is om na de operatie nog net zo goed een instrument te kunnen bespelen als daarvoor? Dan gaat het instrument mee de OK in. Drs. Pablo Kappen neemt u mee in de wereld van de hersenen, een hersenoperatie en muziek.

Vriendendag afbeelding