Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek in de ziekenhuisapotheek steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC doet van oudsher veel onderzoek naar medicatie in het Sophia Kinderziekenhuis. Ieder kind is uniek en voor kinderen is het heel belangrijk om medicatie zoveel mogelijk af te stemmen op hun leeftijd, gewicht, aandoening, omstandigheden en fysieke mogelijkheden. Zo werkt de apotheek aan de ontwikkeling van 3D printen van medicatie, om zo medicatie op maat te maken. De ziekenhuisapotheek vindt het belangrijk dat er op een breder terrein wordt gewerkt aan het ontwikkelen én implementeren van innovatieve kindergeneesmiddelen.
Neem een kijkje achter de schermen van de ziekenhuisapotheek voor kinderen
Minitabletjes – barrières en mogelijkheden
Minitabletjes worden door de farmaceutische industrie gezien als de meest geschikte toedieningsvorm om te ontwikkelen voor kinderen. Toch verschijnen deze producten amper op de markt. Welke barrières zijn er waardoor deze innovatie niet doordringt in de dagelijkse praktijk? De ziekenhuisapotheek ontwikkelt en onderzoekt nu zelf nieuwe minitabletjes.
Hulpstoffen – veiligheid in kaart brengen
Het gebruik van hulpstoffen in geneesmiddelen zal altijd nodig zijn, met name daar waar vaste doseervormen niet beschikbaar zijn. De kennis over de toepassing van hulpstoffen bij kinderen groeit, maar is verre van volledig. De ziekenhuisapotheek wil meer onderzoek doen naar de blootstelling aan potentiele schadelijke hulpstoffen bij kinderen.
Orodispersible films (ODFs) – ontwikkelen en onderzoeken voor kinderen
ODFs, ofwel oplosbare films, zijn een veelbelovende en niet belastende toedieningsvorm van medicatie. Helaas zijn er momenteel geen bruikbare producten verkrijgbaar voor de toepassing bij kinderen. De ziekenhuisapotheek wil een ODF, eventueel met behulp van 3D-printing, ontwikkelen voor de toepassing bij pasgeboren baby’s en kinderen.
De lastige dagelijkse praktijk van geneesmiddel toediening – verpleging en verzorgers ondersteunen
Verpleegkundige handelingen om een geneesmiddel voor toediening gereed te maken kunnen foutgevoelig en onhandig zijn. In samenwerking met Create for Care en TU Delft wil de apotheek dit graag verbeteren.
Off-label voorgeschreven geneesmiddelen evalueren
In het kinderziekenhuis worden noodzakelijkerwijs veel geneesmiddelen toegepast waarvan geen specifiek bewijs in kinderen beschreven is. De ziekenhuisapotheek verwacht dat het voor enkele middelen relatief eenvoudig is om de toepassing en veiligheid te beschrijven. Door dit te doen willen zij bijdragen aan het zgn. ‘evidence based‘ toepassen van deze medicatie.
Dr. Liesbeth Ruijgrok
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek in de ziekenhuisapotheek steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Kinderen op de IC met een sepsis krijgen vaak antibiotica, maar er is nog te weinig bekend over de beste dosering.
Gelukkig overleven steeds meer mensen kanker. Maar de kans op hart- en vaatziekten na kanker kan door nieuwe behandelmogelijkheden ook toenemen. Onderzoek is nodig om dit risico te beperken.
Vrouwen ervaren twee keer zoveel bijwerken van medicatie als mannen. Wat is de oorzaak en wat is er te verbeteren?