Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking het onderzoek naar milde afasie steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Jaarlijks krijgen ongeveer 5.000 mensen in Nederland te maken met milde afasie. Milde afasie is een taalprobleem dat optreedt na hersenletsel, zoals een beroerte, een hersentumor of dementie. Meestal wordt milde afasie niet opgemerkt tijdens het ziekenhuisbezoek, omdat artsen niet de juiste tools hebben om een diagnose te stellen. Deze patiënten worden soms pas na enkele jaren doorverwezen naar revalidatiecentra, waardoor een groot aantal patiënten geen of een onjuiste diagnose krijgt en behandeling misloopt. Artsen van het Erasmus MC hebben een digitale tool (DIMA) ontwikkeld om milde afasie sneller te ontdekken.
In 2024 is DIMA beschikbaar voor zorgverleners op een digitaal platform, waardoor alle zorgverleners de tool op dezelfde manier kunnen gebruiken. Dit digitale platform kan data verzamelen waarmee Nederlandse en internationale onderzoekers beter inzicht krijgen in welke en hoeveel patiënten last hebben van milde afasie. Zo kunnen zorgverleners betere taaltherapie op maat geven aan patiënten met milde afasie.
Het is belangrijk dat DIMA verder wordt ontwikkeld om alle patiënten met milde afasie tijdig te kunnen helpen. Daarvoor moeten er meer talen, slimme technologie (AI en spraakherkenning), extra testen en digitale therapie worden ontwikkeld.
Om DIMA verder te ontwikkelen hebben de onderzoekers financiering nodig. Steun dit belangrijke project. Omdat onderzoek beter maakt: namelijk betere zorg voor patiënten met milde afasie die nu te vaak buiten de boot vallen. Helpt u mee?
DIMA: een digitale tool
De afdeling Neurochirurgie van het Erasmus MC heeft een digitale tool ontworpen om milde taalproblemen snel te diagnosticeren. Deze test werd ontwikkeld voor patiënten met een hersentumor die in het Erasmus MC wakker worden geopereerd, maar is ook geschikt voor patiënten met een andere neurologische aandoening. De tool heeft de naam DIMA gekregen: Diagnostisch Instrument voor Milde Afasie. Met de tool kunnen zorgverleners kijken naar woordvinding, uitspraak, zinsbouw en begrip. De instructies van de test worden voorgelezen door een stem, waardoor de patiënt de test zelf kan afnemen. De DIMA-app registreert de reacties van de patiënt en kan deze zelfs deels automatisch beoordelen. De tool is tijdbesparend en nauwkeuriger dan de huidige ‘pen-en-papier’ methode.
Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.
Omdat het altijd beter kan. Altijd beter moet. En onderzoek beter maakt.
Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?
U kunt ook met een periodieke schenking het onderzoek naar milde afasie steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.