Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar robotchirurgie bij long- en zwezerikkanker steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
In Nederland is longkanker de derde meest voorkomende kanker. Jaarlijks krijgen meer dan 14.500 mensen deze diagnose. Zwezerikkanker is zeldzamer met ongeveer 150 diagnoses per jaar. De afgelopen decennia is de behandeling voor long- en zwezerikkanker enorm verbeterd. Vooral dankzij technologische ontwikkelingen.
Voorheen moesten patiënten geopereerd worden door een grote snede. Dit gaf veel pijnklachten en patiënten moesten lang herstellen. Tegenwoordig is een kijkoperatie de norm. Bij deze operatie maakt de chirurg maar een paar kleine sneetjes. Hierdoor is de pijn veel minder en kunnen patiënten sneller naar huis.
Sinds een aantal jaar maken een paar ziekenhuizen in Nederland gebruik van robotsystemen om te opereren. Deze techniek noemen artsen ook wel robotchirurgie. Met deze techniek kunnen chirurgen preciezer en veiliger de tumor bij patiënten verwijderen.
De voordelen van robotchirurgie zijn bij andere operaties al bewezen. Een paar voordelen van de techniek zijn:
Het gebruik van de robot heeft een positief effect op hoe chirurgen de operaties uitvoeren en de tevredenheid over de behandeling. Het lijkt daarnaast de kwaliteit van leven te verbeteren.
Voor de operaties bij long- en zwezerikkanker is er minder onderzoek gedaan naar het gebruik van de robot. Het bewijs voor betere uitkomsten is nog onduidelijk. Daarom passen chirurgen de techniek nog weinig toe.
Artsen van het Erasmus MC willen onderzoeken of robotchirurgie betere resultaten geeft dan een kijkoperatie of een traditionele operatie bij long- en zwezerikkanker. De artsen willen in kaart brengen wat de voor- en nadelen zijn. Enerzijds om te voorkomen dat patiënten onnodig aan risico’s worden blootgesteld. Anderzijds om aan te tonen dat het gebruik van een robot de voorkeur heeft bij de behandeling van long- en zwezerikkanker en dit meer in te zetten door heel Nederland.
Dit onderzoek zal de eerste grootschalige studie zijn naar robotchirurgie voor long- en zwezerikkanker in Nederland. Ook kunnen de resultaten bepalen of robotchirurgie de standaardbehandeling moet worden voor deze kankers. Daarmee is de impact van het onderzoek enorm.
Uw steun is ontzettend belangrijk: alleen met uw bijdrage kunnen de artsen dit onderzoek starten. Doneer direct of kies voor een periodieke schenking met belastingvoordeel. Benieuwd hoe u op andere manieren kunt bijdragen? Neem dan contact op met de Erasmus MC Foundation.
Het Erasmus MC is één van de grootste centra voor longkankeroperaties in Nederland. Ook is het Erasmus MC leidend in virtual reality en augmented reality voor chirurgie. Daarnaast is het Erasmus MC door de Nederlandse overheid erkend als expertisecentrum voor zwezerikkanker.
Dr. Sabrina Siregar (cardio-thoracaal chirurg) en drs. Lara Vos (cardio-thoracaal chirurg)
Dr. Sabrina Siregar voerde de eerste twee operaties met augmented reality uit. ‘Augmented reality helpt de chirurg om preciezer te opereren. We kunnen nu bijvoorbeeld zien dat onder een bepaald stukje long een slagader loopt’, aldus Siregar.
Dr. Siregar en drs. Vos willen de operatietechniek nu verder onderzoeken.
Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij zijn ervan overtuigd dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek naar robotchirurgie bij long- en zwezerikkanker in het Erasmus MC mogelijk te maken.
Omdat het altijd beter kan. Altijd beter moet. En onderzoek beter maakt.
Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar robotchirurgie bij long- en zwezerikkanker steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.