Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar auto-immuun encefalitis steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een hartaandoening waarbij de hartspier verdikt is. De aandoening treft jaarlijks 1 op de 500 mensen. HCM kan op elke leeftijd voorkomen. Deze verdikking neemt toe met de leeftijd. Vooral jonge mensen met HCM hebben het grootste risico op problemen, zoals hartritmestoornissen, een hartstilstand en hartfalen. HCM kan erfelijk zijn.
Op dit moment is er geen genezing van de hartaandoening. Patiënten krijgen daarom afhankelijk van de ernst van de ziekte vaak medicijnen, een implantatie van een defibrillator (ICD) en/of zware open-hart operaties of harttransplantatie om de symptomen te behandelen.
Er zijn speciale methoden (risicomodellen) om de grootste risico’s van HCM te voorspellen. Artsen kunnen hiermee het risico op een hartritmestoornis of hartstilstand voorspellen. Patiënten met een hoog risico op problemen krijgen het advies om preventief een ICD te laten implanteren.
Alleen deze voorspelling kan beter. Sommige patiënten mét een ICD krijgen namelijk nooit een hartritmestoornis. Anderen met een laag voorspeld risico zónder ICD krijgen alsnog ernstige hartritmestoornissen. Daarom willen artsen een betere methode om te bepalen bij wie de ziekte snel erger wordt en wie een risico loopt op hartritmestoornissen, een hartstilstand of hartfalen, zodat patiënten de best mogelijke behandeling krijgen.
Het is lastig te voorspellen hoe HCM zich per patiënt ontwikkelt. Artsen kunnen nu niet goed zien hoeveel dikker de hartspier in de toekomst wordt. Ook kunnen artsen moeilijk zien of er bij patiënten fibrose (littekenweefsel) ontstaat, die de problemen kan vergroten.
Er is dus een grote behoefte om patiënten op tijd beter te beschermen tegen hartfalen en een hartstilstand. Anderzijds willen artsen zo min mogelijk patiënten blootstellen aan een ICD als dit niet nodig is. Artsen van het Erasmus MC willen daarom een betere manier vinden om te voorspellen welke HCM-patiënten risico lopen op ziekte verslechtering en ernstige problemen, zoals een hartritmestoornis en hartstilstand.
Daarvoor willen de artsen kijken naar een nieuwe beeldvormingstechniek (Fibroblast Activiation Protein Inhibitor (FAPI)-scan) die kan helpen bij het beoordelen van het risico bij HCM-patiënten. De FAPI-scan is een nieuwe innovatieve scan, die activiteit van fibroblasten in het hart laat zien. Fibroblasten zijn cellen die het littekenweefsel in het hart maken en bij HCM-patiënten een belangrijke rol spelen. De onderzoekers hopen dat de FAPI-scan helpt bij het vaststellen van patiënten die baat kunnen hebben bij een ICD of andere behandelingen om zo hartritmestoornissen en hartfalen op tijd te voorkomen.
Dit onderzoek kan artsen helpen om de risico´s op hartproblemen bij HCM-patiënten beter te voorspellen. De FAPI-scan kan een nieuwe manier bieden om het risico op hartproblemen te beoordelen. Dit kan leiden tot betere behandelingen en minder onnodige ICD-implantaties. De FAPI-scan kan ook nieuwe doelen voor HCM-behandelingen vaststellen.
Uw steun is ontzettend belangrijk: alleen met uw bijdrage kunnen de artsen dit onderzoek starten. Doneer direct of kies voor een periodieke schenking met belastingvoordeel. Benieuwd hoe u op andere manieren kunt bijdragen? Neem dan contact met ons op: bel naar 010-703 48 02 of mail naar foundation@erasmusmc.nl.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in het Erasmus MC Hart- en Vaatinstituut, een internationaal vooraanstaand centrum voor HCM-zorg. Daarnaast is er een speciaal expertisecentrum voor erfelijke hart- en vaatziekten.
Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.
Omdat het altijd beter kan. Altijd beter moet. En onderzoek beter maakt.
Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar auto-immuun encefalitis steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.