Individuele behandeling bij patiënten met een steunhart

De laatste jaren zijn revolutionaire technieken ontwikkeld om de hartfunctie over te nemen, zoals een mechanisch steunhart. Een mechanisch steunhart is een pomp die de pompfunctie van het hart overneemt. Dankzij technologische ontwikkelingen zijn deze pompen zo betrouwbaar geworden dat ze tegenwoordig op grote schaal worden toegepast. Leven met een steunhart wordt zo steeds fijner. De langstlevende patiënt heeft al meer dan tien jaar een mechanisch steunhart, voorheen had deze patiënt het eerste jaar niet overleefd. Vanwege versoepelde regelgeving en toename van het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor een steunhart verwachten de artsen de komende jaren een sterke stijging van het aantal implantaties. Behandeling met een steunhart biedt veel perspectief, maar gaat nog steeds gepaard met hoge risico’s en veel complicaties.Immuuntherapie en kanker

Echter, sommige kankercellen kunnen signalen uitsturen die de werking van het immuunsysteem verstoren. Bij het ontstaan van kanker zijn deze kankercellen als het ware de afweercellen (de T-cellen) te slim af. Door deze signalen van kankercellen met behulp van speciale medicijnen te onderdrukken, kan het immuunsysteem weer actief worden. Dankzij de immuuntherapie worden de afweercellen weer in de gelegenheid gesteld de kankercellen aan te vallen en te doden.

Wat is een steunhart?

Een mechanische pomp wordt op het hart aangesloten bij een steunhart. Zo wordt er bloed vanuit het hart naar de aorta (de grote lichaamsslagader) gebracht. Tijdens een operatie wordt een steunhart geplaatst wanneer iemand moeite heeft om voldoende bloed naar het lichaam te pompen. Het steunhart ondersteunt het hart bij hartfalen. Het hart kan dus zelf blijven pompen, maar hoeft minder hard te werken om bloed door het lichaam te pompen door de ondersteuning van het steunhart.

Wat willen de artsen onderzoeken?

Weken voordat een patiënt klachten van hartfalen krijgt, zoals gewichtstoename of vocht in de enkels, gaat de vullingsdruk in het hart omhoog. Het lijkt erop dat dit proces ook bij patiënten met een mechanisch steunhart plaatsvindt. De artsen willen onderzoeken hoe de recent ontwikkelde CardioMEMS sensor werkt bij patiënten met een mechanisch steunhart. Deze sensor zorgt voor een vroege detectie van problemen en meet de longdruk op een patiëntvriendelijke manier. Door regelmatige meting van de druk in het hart kunnen patiënten tijdig worden behandeld en ernstige complicaties worden voorkomen. Tijdig behandelen kan leiden tot een verbetering van de overleving en kwaliteit van leven van steunhartpatiënten.

Dit project is gefinancierd. 

Dr. Jasper Brugts, Cardioloog in het Erasmus MC

Onderzoeksleider