Prof. dr. Marion Koopmans
Koopmans is wereldleider binnen het onderzoek naar virusverspreiding.
In het onderzoek wilde Koopmans verder onderzoeken hoe rioolwater het beste ingezet kon worden om het aantal coronabesmettingen te meten en of de hoeveelheid virus in rioolwater kon worden gebruikt om het aantal mensen met een infectie in de wijk waar het rioolwater vandaan komt te schatten.
Dit onderzochten de onderzoekers door gegevens ondergronds (rioolwater) te koppelen aan gegevens bovengronds (positief geteste mensen en aantal zieken). Daarvoor werkten ze onder anderen samen met de GGD, TU Delft, KWR water, Partners4urbanwater, het RIVM, de afdeling huisartsengeneeskunde, en huisartsen in Rotterdam. Ook heeft een groep Rotterdammers meegedaan aan dit onderzoek door monsters in te leveren en een vragenlijst in te vullen.
Uit het onderzoek blijkt dat het rioolwater als indicator kan worden gebruikt voor het aantal coronabesmettingen. Het berekende aantal positieve coronatesten uit het rioolwater kwam overeen met het aantal besmettingen geregistreerd door de GGD. Ook de coronavarianten die in rioolwater werden gevonden, kwamen overeen met de varianten die in patiënten werden gevonden.
Met de resultaten konden de onderzoekers voorspellende modellen maken om het aantal coronabesmettingen in Rotterdam te bepalen aan de hand van het rioolwater. Deze modellen en kennis kunnen in de toekomst ook gebruikt worden voor andere virussen.
De bevindingen van dit onderzoek kunnen nu ook gebruikt worden voor onderzoek naar andere virussen en bacteriën in het rioolwater uit andere wereldsteden.
Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door de steun van de Adessium Foundation.
Koopmans is wereldleider binnen het onderzoek naar virusverspreiding.
In het Erasmus MC wordt keihard gewerkt om het dodelijke Coronavirus te stoppen. Dat moet snel en daar is veel geld voor nodig. Help mee! Elke gift is van grote waarde.