MS banner - Erasmsfonds

Centrum voor volwassenen én kinderen met MS

In het onderzoekscentrum worden volwassenen én kinderen met MS gevolgd. De kracht van het centrum is de samenwerking tussen artsen en onderzoekers in het Erasmus MC met als doel een betere behandeling van MS.

Multiple Sclerose

Multiple Sclerose (MS) is een slopende en ingrijpende ziekte die ontstekingen veroorzaakt aan het centrale zenuwstelsel. Er zijn weinig ziektes die meer onzekerheid met zich meebrengen dan multiple sclerose. MS is een ziekte die vooral voorkomt bij jonge mensen. Bij hen laten de eerste symptomen zich zien wanneer zij tussen de 20 en 40 jaar oud zijn. MS is daarmee de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen.

Maar ook kinderen kunnen MS krijgen. Het is voor deze kinderen zeer belangrijk dat de diagnose vroeg gesteld wordt om direct met een behandeling te kunnen beginnen. MS treft kinderen zo mogelijk nog harder dan volwassenen.

Het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het Rotterdamse MS Centrum, ErasMS, is gebaseerd op het begrijpen van MS over het leven (‘understandig MS across the lifespan’). In dit centrum werken verschillende specialisten samen in onderzoek naar een betere behandeling van MS of andere ontstekingsaandoeningen van het zenuwstelsel. Want deze patienten verdienen de beste zorg en behandeling.

Steun onderzoek naar MS. Bekijk de onderzoeken hieronder.

Onderzoek naar MS

Het doel van deze studie is het identificeren van voorspellers van het ziektebeloop bij patiënten met een eerste aanval van MS.

Lees meer over dit onderzoek

Onderzoek naar PPMS

Primair progressieve MS is een uitdagende diagnose om juist te stellen, en ook de criteria die we hiervoor volgen veranderen regelmatig. Onderzoek is dus hard nodig.

Lees meer over dit onderzoek

T-cellen en ontstaan MS

We weten uit onderzoek dát T-cellen een rol hebben, we weten echter niet wélke rol ze hebben in het ontstaan van MS.

Lees meer over dit onderzoek

Onderzoek naar kinder MS

De PROUD kids studie volgt kinderen met een ontstekingsziekte van de hersenen vanaf de eerste klachten.

Lees meer over dit onderzoek

In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen MS. Hier komen jaarlijks zo’n 800 mensen bij.

Wat is MS?

MS is een neurologische aandoening met veel verschillende kenmerken. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, is vaak onvoorspelbaar. Maar MS is per definitie een progressieve ziekte, wat betekent dat mensen steeds zieker worden en steeds meer functies verliezen. De enige medicijnen die er op dit moment zijn, kunnen de progressie van de ziekte (tijdelijk) remmen of de symptomen (tijdelijk) bestrijden. Een medicijn dat MS kan genezen is er op dit moment niet.

Meer weten over MS? Ga naar de website van ErasMS.

Verschillende vormen MS

MS kent meerdere variaties en een zeer onvoorspelbaar verloop. In de meeste gevallen is er sprake van RRMS, de vorm van MS die gepaard gaat met aanvallen, ofwel schubs (relapsing remitting MS (RRMS)). Na verloop van tijd gaat het merendeel van deze patiënten geleidelijk achteruit (secundaire progressie), zonder dat er sprake is van aanvallen. Een veel kleiner deel van de MS patiënten (zo’n 10%) heeft primair progressieve MS (PPMS). Het opvallende verschil met patiënten met aanvalsgewijze MS (RRMS) is dat PPMS wordt gekenmerkt door geleidelijke achteruitgang vanaf begin van de ziekte.