Projecten

De artsen en onderzoekers van het ErasMS centrum zijn gedreven om door een combinatie van onderzoek en klinische zorg beter inzicht te krijgen in MS.

Rogiers Droomproject

Rogier Hintzen overleed in 2019 op de leeftijd van 56 jaar, vol plannen voor nieuw onderzoek. Hij was een betrokken arts en uitmuntend wetenschapper op zoek naar een betere behandeling van MS. Het was de diepe wens van Rogier Hintzen de rol van T-cellen in het ontstaan van MS te onderzoeken.

Lees meer

Onderzoek naar een betere behandeling van MS

De artsen en onderzoekers van het ErasMS centrum zijn gedreven om door een combinatie van onderzoek en klinische zorg beter inzicht te krijgen in MS. Met de PROUD studie willen we onderzoeken welke factoren bijdragen aan de ontwikkeling en het beloop van MS. In dit project kijken we naar de diagnose, genetische oorzaken van de ziekte en de rol van de Epstein Barr virus bij het ontstaan van MS.

Lees meer

Een vroege diagnose is belangrijk bij kinderen met MS

Multiple sclerose op de kinderleeftijd is zeer zeldzaam (10 nieuwe kinderen met MS in Nederland per jaar). Het is voor deze kinderen zeer belangrijk dat de diagnose vroeg gesteld wordt om direct met een behandeling te kunnen beginnen. MS treft kinderen zo mogelijk nog harder dan volwassenen. Dit onderzoek richt zich onder andere op een betere diagnose van MS bij kinderen.

Lees meer

Meer aandacht voor PPMS

Zo’n 10 % van de MS patiënten heeft PPMS. Voor deze vorm zijn maar zeer beperkte therapeutische mogelijkheden om deze achteruitgang te remmen. ErasMS vindt dat er onvoldoende aandacht is voor PPMS en wil onderzoek om tot een betere behandeling te komen.

Lees meer