Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar reconstructieve chirurgie steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Bij sommige vrouwen met borstkanker moeten artsen de borst amputeren. Een borstamputatie heeft naast lichamelijke gevolgen ook een grote emotionele impact. Een borstamputatie kan namelijk veel verdriet en angst veroorzaken. Daarom ondergaan veel van deze vrouwen een borstreconstructie. Redenen voor een reconstructie zijn: minder verminking en confrontatie, meer zelfvertrouwen, beter zelfbeeld, meer vrouw zijn en gemak bij het kleding dragen. Zo’n borstreconstructie kan een arts doen met siliconen borstimplantaten.
Sinds een paar jaar is het bekend dat vrouwen met een siliconen borstimplantaat risico lopen op een speciale vorm van lymfeklierkanker in de borst. Deze vorm van lymfeklierkanker noemen artsen BIA-ALCL. De kans dat een vrouw met een borstimplantaat BIA-ALCL krijgt tegen de tijd dat zij 75 jaar is, is ongeveer 1 op 7.000.
Er zijn aanwijzingen dat bepaalde vrouwen meer aanleg kunnen hebben om deze vorm van lymfeklierkanker te krijgen. Deze aanwijzingen zijn alleen niet genoeg om hierover in de spreekkamer adviezen te kunnen geven aan vrouwen.
Er is ook weinig bekend over het proces dat leidt tot deze zeldzame vorm van lymfklierkanker. Omdat BIA-ALCL heel zeldzaam is, is het moeilijk om hier onderzoek naar te doen en is landelijke samenwerking enorm belangrijk.
Het BIA-ALCL Onderzoek-Consortium is een groep van wetenschappers uit verschillende ziekenhuizen in Nederland die samen willen uitzoeken of er bepaalde persoonlijke kenmerken zijn die het risico op BIA-ALCL verhogen. Bijvoorbeeld een allergische aanleg of een familiegeschiedenis van bepaalde ziekten. Ook willen de onderzoekers DNA-onderzoek doen om te kijken of er genetische (erfelijke) oorzaken zijn die het risico op BIA-ALCL vergroten. Met deze kennis kunnen artsen een goed advies geven aan vrouwen die (na een borstamputatie) een borstreconstructie overwegen.
Het advies over siliconen borstimplantaten is voor alle vrouwen belangrijk. Vooral voor hen die zijn behandeld aan borstkanker of een preventieve borstamputatie hebben gehad en een borstreconstructie met een siliconen implantaat overwegen. De afdeling Plastische Chirurgie van het Erasmus MC is één van de leidende partners in het BIA-ALCL Onderzoek-Consortium.
Het is enorm belangrijk dat de artsen uit het Erasmus MC starten met dit onderzoek: vrouwen die een hogere kans op BIA-ALCL hebben moeten goed geadviseerd worden over siliconen borstimplantaten. Hierbij is uw steun onmisbaar. Help samen met ons dit onderzoek te starten. Doe direct een donatie of neem contact met ons op voor andere manieren om te steunen.
Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.
Omdat het altijd beter kan. Altijd beter moet. En onderzoek beter maakt.
Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar reconstructieve chirurgie steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.