“Hoewel de chemo hopelijk de verdere groei van de tumor stopt of zelfs de omvang ervan een beetje verkleint, is er uiteindelijk gewoon geen remedie voor deze kanker.”

Peter Robert

Boek kopen = onderzoek steunen

Mirna en Peter Robert met hun tiener-tweeling. In april 2020 werd bij Peter een hersentumor ontdekt. Hun doel is geld ophalen voor meer onderzoek naar hersentumoren.

Bekijk hier "Eerst jij, toen ik", het boek van Peter en Mirna

Darmkanker + kinderwens + hersentumor = leven²

Peter Robert wil geld ophalen voor veelbelovend hersentumor-onderzoek in het Erasmus MC.

Als managing director bij Damen Shipyards, was Peter Robert net met zijn jonge gezin naar Montenegro verhuisd om daar een jachtenwerf op te zetten. Op 2 april 2020 kreeg hij daar een epileptische aanval. Slecht nieuws volgde: een hersentumor, een anaplastische oligodendroglioom om precies te zijn. Samen met zijn vrouw Mirna, die in 2010 behandeld is voor darmkanker, zet hij zich in om het benodigde bedrag van € 175.000,- bijeen te brengen, waarmee veelbelovend onderzoek naar een nieuwe behandeling van hersentumoren mogelijk kan worden gemaakt.

Helpt u mee? Elke donatie is van grote waarde! Voor de patiënten van nu en in de toekomst.

Erasmus MC Hersentumorcentrum

Het Erasmus MC Hersentumorcentrum is toonaangevend in onderzoek naar en de behandeling van hersenkanker.  Specialisten, onderzoekers en verpleegkundigen bundelen dagelijks hun krachten en kennis, voor de beste behandeling voor de patiënt.

Prof. dr. Martin van den Bent (neuro-oncoloog), Dr. Pim French (moleculair bioloog) en hun onderzoeksteam zetten zich dagelijks en met passie in voor een betere toekomst voor patiënten met een hersentumor. Zij leiden ook het onderzoek waar Peter en Mirna i.s.m. de foundation geld voor werven.

Livestream oligodendrogliomen – 19 april 2021

Geeft verhoging van het suiker D2HG in de kankercel een betere overlevingskans bij hersentumoren?

Het doel van het onderzoek waar nu financiering voor wordt gezocht is om:
1. te bewijzen dat verhoging van D2HG daadwerkelijk een optie is voor de behandeling van patiënten;
2. en om een manier te vinden om deze verhoging in de tumor te bewerkstelligen.

Een oligodendroglioom is een type hersentumor dat voornamelijk voorkomt bij volwassenen (in het bijzonder tussen 30 – 50 jaar) en in een klein aantal gevallen bij kinderen. De behandeling van deze tumor bestaat uit het zo goed mogelijk verwijderen van de tumor door middel van een (wakkere) hersenoperatie, gevolgd door bestraling en/of chemotherapie. Een levensreddende behandeling bestaat op dit moment nog niet.

In gliomen heeft ongeveer 80-90% van de tumoren exact dezelfde mutatie in het zogenaamde IDH1 gen. De overige 10 – 20 % van tumoren heeft zeldzamere mutaties. Recent onderzoek in het Erasmus MC heeft aangetoond dat de patiënten met de zeldzame mutaties een betere overleving hebben dan patiënten met de meest voorkomende mutatie in het IDH1 gen. Deze verschillen kunnen worden verklaard door het feit dat de zeldzame mutaties waarschijnlijk beter zijn in het maken van het suikerachtige stof D2HG. Deze data zijn interessant omdat hiermee direct een nieuw aanknopingspunt voor behandeling wordt aangedragen: als meer D2HG een betere overleving betekent, dan zou verhoging van D2HG in tumoren positief uit kunnen pakken voor patiënten.