Gerrit Jan Mulder prijs 2024 uitgereikt
1 april 2025
1 april 2025
Koen van der Kuil (links) en Frédérique Bienfait (rechts)
Koen van der Kuil onderzocht hoe agressieve hersentumoren epileptische aanvallen kunnen veroorzaken. Hij maakte gebruik van een geavanceerde meettechniek, waarmee hij de activiteit van meer dan honderd zenuwcellen tegelijkertijd kon meten in een tumor muismodel. ‘Hierdoor zag ik rondom de tumorgebieden specifieke patronen in de hersenactiviteit die te maken hebben met het ontstaan en de verspreiding van epileptische aanvallen.’
De Gerrit Jan Mulder scriptieprijs is voor hem een erkenning voor een onderzoeksproject, waarin hij samen met collega’s probeerde om zowel fundamentele als klinische te beantwoorden. ‘Ik kijk terug op een leerzame en leuke periode, waarvoor ik het lab op de afdeling Neurowetenschappen dankbaar ben’, zo laat hij weten. Met het prijzengeld wil hij zijn toekomstige onderzoeksplannen ondersteunen, die hij tijdens een promotietraject in samenwerking met de afdeling Neurochirurgie verder mag uitwerken.
Frédérique Bienfait sloot zich voor haar masteronderzoek aan bij een lab in het Boston Children’s Hospital in de Verenigde Staten. In dit lab wordt onderzoek gedaan naar een laagdrempelige therapie voor mensen met sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedaandoening die wereldwijd grote impact heeft. Mensen met sikkelcelziekte hebben door ernstige complicaties van de ziekte een kortere levensverwachting vergeleken met mensen met een normale vorm van de bloedcel.
Tijdens haar onderzoek richtte Frédérique zich specifiek op het eiwit BCL11A, dat een belangrijke schakel is in de switch van foetaal hemoglobine naar het volwassene gemuteerde sikkelhemoglobine. Ze bestudeerde de interactie en binding met een ander eiwit, NuRD. Ik ontdekte dat als je het onmogelijk maakt voor beide eiwitten om te binden, dat BCL11A dan sneller afgebroken wordt in de cel. Door BCL11A uit te schakelen wordt opnieuw foetaal hemoglobine geproduceerd, waardoor de ziekte als het ware teruggedraaid kan worden.
In het lab werken was wennen, erkent Frédérique. ‘Maar nadat ik wat meer technieken onder de knie had, besefte ik dat dit is wat ik wil: zowel arts als onderzoeker zijn.’ Met het prijzengeld reist Frédérique opnieuw af naar Boston, waar ze inmiddels werkt. En gaat ze haar collega’s trakteren op een grote zelf gebakken taart. ‘Ook is na acht jaar studeren mijn laptop wel aan vervanging toe, dus ben ik van plan daar ook wat geld in te steken’, besluit ze.