Een peesaandoening (tendinopathie) is letterlijk een achilleshiel voor patiënten en zorgverleners. Mensen met een peesaandoening van de achillespees (achilles tendinopathie) hebben lokaal in de pees pijn die alleen maar erger wordt bij belasting, zoals wandelen of sporten. Het is ook om die reden dat meer dan de helft van de hardlopers te maken krijgt met een achilles tendinopathie. Een achilles tendinopathie ontstaat doordat de achillespees verdikt is en de structuur van de peesvezels verstoord is.

Ongeveer 25 procent van de patiënten met achilles tendinopathie houdt na 10 jaar chronische klachten, waardoor zij moeten stoppen met sporten of bewegen moeten minderen. Hierdoor vermindert de kwaliteit van leven, verlaagt de werkprestatie en verhogen de (zorg)kosten. Het probleem is dat veel patiënten zelfs ná verschillende behandelingen last houden van hun achillespees. Dit maakt achilles tendinopathie tot een belangrijk medisch en maatschappelijk probleem.

Echografie

Om achilles tendinopathie vast te kunnen stellen, kunnen zorgverleners echografie gebruiken. Zo’n echografie laat zien of de pees dikker is dan normaal en of de structuur is veranderd. Er was nog onvoldoende bekend over wat “normaal” is voor de dikte en structuur van de achillespees bij verschillende mensen. Hierdoor konden zorgverleners hun patiënten niet optimaal behandelen. Daar hebben artsen van de afdeling Orthopedie en Sportgeneeskunde in het Erasmus MC verandering in gebracht. Dankzij een bijdrage van stichting De Merel konden de artsen onderzoek doen naar hoe zorgverleners de peesaandoening beter in kaart kunnen brengen.

Over het onderzoek

In dit onderzoek hebben de artsen gegevens verzameld van 500 mensen zonder eerdere klachten van achilles tendinopathie en 100 patiënten met deze diagnose. De artsen gebruikten een speciale echografietechniek: Ultrasound Tissue Characterization (UTC). Hiermee konden zij de dikte van de achillespees meten. Deze techniek, oorspronkelijk ontwikkeld voor renpaarden, is aangepast voor gebruik bij mensen in het Erasmus MC.

Pezen beter meten

De artsen ontdekten dat UTC betrouwbaar is voor het meten van de peesdikte. De methode is vergelijkbaar met normale echografie. Het meten van de peesdikte bij het aanhechtingspunt is alleen minder betrouwbaar dan in het midden van de pees.

Het onderzoek toonde ook aan dat de dikte van de achillespees wordt beïnvloed door leeftijd en lengte: oudere en langere mensen hebben vaak een dikkere pees. Ten slotte hebben de artsen een online tool ontwikkeld, genaamd de “Achilles tendon tool” (www.achillestendontool.com). Artsen en fysiotherapeuten kunnen deze tool gebruiken om te bepalen of de kenmerken op de echo wijzen op achilles tendinopathie. Dit zal helpen bij het stellen van de diagnose en zo de beste behandeling te kiezen en de zorg voor patiënten te verbeteren.

Meer onderzoek

Dankzij donateurs kan de Erasmus MC Foundation onderzoek mogelijk maken naar verschillende sportblessures. Lees meer over de onderzoeken naar sportblessures en hoe ook u hieraan kunt bijdragen.

Dit project is gefinancierd.