“Mede door de sportblessure specialisten in het Erasmus MC won ik het vertrouwen in mijn knie terug. Dankzij hun professionele behandeling en begeleiding ben ik volledig hersteld. Dat gun ik iedereen en daarom is onderzoek naar sportblessures ontzettend belangrijk.”

Tom Dumoulin

In het Erasmus MC vindt belangrijk onderzoek plaats naar het ontstaan en behandelen van sportblessures.

Wetenschappelijk onderzoek is dan ook noodzakelijk om blessures en de gevolgen daarvan te voorkomen en beter te behandelen.

Sportblessure fonds

Sportblessures

Sporten en bewegen is gezond. Helaas ontstaan er in Nederland elk jaar bijna 5.5 miljoen sportblessures. Gelukkig herstellen de meeste van deze blessures zonder problemen. Echter, een aantal blessures herstelt slecht of veroorzaakt op termijn blijvende schade.

Ook kinderen lopen soms ernstige sportblessures op. Deze sportblessures hebben vaak als gevolg dat zij hun sport moeten aanpassen, volledig moeten stoppen, of zelfs blijvende invaliditeit ervaren. Een gebrek aan wetenschappelijke kennis van sportblessures is één van de voornaamste oorzaken hiervan.

Onderzoek naar het ontstaan en de genezing van sportblessures is dan ook essentieel om een optimalere zorg te verlenen. Daarom zetten wij in het Erasmus MC alles op alles om mensen met blessures zo goed en snel mogelijk weer aan het bewegen te krijgen en schade op lange termijn te voorkomen.

Samenwerking FC Barcelona

Robert-Jan de Vos heeft in samenwerking met voetbalclub FC Barcelona meegewerkt aan een boek om peesblessures in het voetbal beter te behandelen.

Lees meer

€50.000 voor onderzoek naar peesblessures

Dankzij een anonieme gift kan het sportmedische team van het Erasmus MC onderzoek doen naar sportblessures.

Lees meer

Sportmedische team Erasmus MC

Het sportmedische team van de afdeling Orthopedie & Sportgeneeskunde bestaat uit sportartsen en orthopedisch chirurgen.

Naar ons team

Steun onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat sporters kunnen blijven sporten. Dit geldt bovendien voor alle sporters, van jong tot oud en van de recreatieve sporter tot de absolute topsporter. Als al deze sporters in beweging blijven, dan draagt dat bij aan een gezonde levensstijl en zo aan een betere kwaliteit van leven. Op deze manier draagt preventie en behandeling van sportblessures dus bij aan de gezondheid van heel Nederland.

Helpt u ook mee? Doneer en steun onderzoek naar sportblessures.

Oefentherapie

Het sportmedische team heeft verschillende beweegprogramma’s ontwikkeld die je helpen herstellen van je sportblessure. In dit filmpje laten de sportartsen van het Erasmus MC zien waarom oefentherapie belangrijk is voor herstel. Ook leggen ze uit hoe je oefeningen doet en wat je kunt doen als het pijn doet.

Een greep uit onze projecten

Oefeningen voor springersknie

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben onderzoek gedaan naar de meest effectieve oefeningen voor sporters met een springersknie.

Lees meer

De impact van sport op kinderlichaam

We willen onderzoeken wat de invloed van sport is op het groeiende lichaam.

Lees meer

Knieletsels

Traumatische knieletsels zoals een scheur van de meniscus of een knieband treden vaak op bij sporten. Dit geeft beperkingen op korte termijn zoals zwelling, pijn, slotklachten en instabiliteit van de knie.

Lees meer

Peesblessures

Meer dan de helft van de hardlopers krijgt ooit te maken met een achillespeesblessure. Wist u dat een kwart van de mensen die een achillespeesblessure oploopt na 10 jaar nog klachten heeft en meer dan de helft om die reden met de sport moet stoppen?

Lees meer