Het zorgpersoneel op de afdeling Urologie biedt innovatieve zorg aan mensen met aandoeningen aan de urinewegen en de mannelijke geslachtsorganen, waaronder de prostaat. Bij de urinewegen horen de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis.

De urologen van het Erasmus MC behandelen patiënten met meer complexe of minder voorkomende aandoeningen aan de urinewegen:

  • Aangeboren afwijkingen
  • Vorming van stenen
  • Plasklachten
  • Vruchtbaarheidsstoornissen
  • Seksuele stoornissen
  • Gezwellen/ tumoren

Sinds 2023 is Stichting Urologisch Wetenschappelijk Onderzoek (SUWO) onderdeel geworden van het Urologie Fonds van de Erasmus MC Foundation. SUWO is een stichting die sinds 1978 wetenschappelijk onderzoek naar urologische ziekten in het Erasmus MC mogelijk maakt.

Tot 2023 wierf SUWO op eigen kracht giften voor urologisch wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC. Door samen te gaan met het Urologie Fonds borgt het bestuur van SUWO dat ook in de toekomst alle giften goed besteed worden.

Lees verder over SUWO.

Het is het doel van de artsen en medewerkers Urologie om de zorg voor patiënten met urologische aandoeningen voortdurend te verbeteren. Vooral met ontdekkingen die het resultaat zijn van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Zo geven zij vorm aan hun maatschappelijke taak om te zorgen voor de best mogelijke zorg. Nu, morgen en voor de volgende generatie.

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?

Onderzoek op de afdeling Urologie

Een urinetest om blaaskanker op te sporen

In dit project wordt onderzocht of een urinetest blaaskanker kan aantonen in plaats van een duur en onaangenaam kijkonderzoek.

Meer informatie

Chemotherapie alleen als het profijt geeft

Patiënten krijgen soms chemotherapie voorafgaand aan het chirurgisch verwijderen van de blaas. Maar bij een deel van de patienten is de tumor ongevoelig voor de chemotherapie. In dit onderzoek gaan organoiden voorspellen of een patient baat zal hebben van chemotherapie voorafgaand aan een blaasverwijdering.

Meer informatie

KI voor verbeterde diagnostiek bij blaaskanker

Blaaskankerweefsel wordt bekeken door een patholoog. Dit subjectieve onderzoek kan verschillen geven in de beoordeling en daarmee leiden tot onder- of overbehandeling. Met kunstmatige Intelligentie (KI) kan de patholoog een meer precieze diagnose stellen. Daarnaast wil de onderzoeksgroep onderzoeken of KI kan voorspellen of een patiënt zal reageren op de gekozen behandeling.

Meer informatie

Campagnes Urologie

Plas je bloed, dat is niet goed!

In mei vragen urologen meer aandacht voor blaaskanker. Om de genezingskansen van mensen met blaaskanker te verbeteren is meer onderzoek nodig.

Meer informatie

Wees een vent, zorg dat je je ballen kent!

Urologen dr. Zuiverloon en dr. Alberts willen meer bewustzijn creëren over zaadbalkanker en het taboe op zelfonderzoek doorbreken.

Meer informatie