Plas je bloed, dat is niet goed

Artsen en medewerkers van de Urologie willen de zorg voor patiënten met urologische aandoeningen voortdurend te verbeteren. Vooral met ontdekkingen die het resultaat zijn van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Zo geven zij vorm aan hun maatschappelijke taak om te zorgen voor de best mogelijke zorg. Nu, morgen en voor de volgende generatie.

Lees hier meer over het Urologie Fonds.

Blaaskanker Awareness Maand

In de maand mei vragen artsen en vepleegkundigen extra aandacht voor blaaskanker. Met de nadruk op roken en meer aandacht voor vrouwen. Om drie belangrijke redenen:

  • Roken geeft niet alleen een sterk verhoogd risico op het ontstaan van longkanker, maar ook op blaaskanker. De kankerverwekkende stoffen in sigaretten die worden ingeademd, komen namelijk ook via de bloedbaan in de urine terecht. Omdat de blaas een reservoir functie heeft, kunnen de kankerverwekkende stoffen inwerken op de blaaswand als urine in de blaas is opgeslagen. Na jaren van blootstelling kan dit kanker in de blaas veroorzaken. Dus stoppen met roken is de meest effectieve manier om blaaskanker terug te dringen!
  • Vrouwen die bloedplassen worden vaak behandeld voor een mogelijke blaasontsteking. Er wordt meestal niet meteen gedacht aan de mogelijkheid blaaskanker. Vrouwen worden daarom gemiddeld veel later naar de uroloog doorgestuurd dan mannen die bloedplassen. Dus: Plas je bloed? Dan is dat niet goed! Ook niet als je vrouw bent.
  • Net zoals bij hart- en vaatziekten hebben vrouwelijke patiënten met blaaskanker meer kans om aan de ziekte te overlijden dan mannen. Men weet  nog niet goed hoe dit komt. Het kan zijn dat vrouwen later worden verwezen naar de uroloog en er dus meer vertraging is (zie punt hiervoor), of dat er genetische of hormonale factoren een rol spelen. De blaaswand van vrouwen is ook dunner dan die van mannen en tumoren groeien daarom sneller door de wand van de blaas heen.

Om de genezingskansen van mensen met blaaskanker te verbeteren is meer onderzoek nodig.  Steun dit onderzoek! Wij zijn u heel erg dankbaar voor uw bijdrage.

Blaaskanker Awareness maand 2022

Blaaskanker bij vrouwen te vaak niet herkend

Vrouwen met blaaskanker komen te vaak in een laat stadium bij de specialist omdat hun klachten zijn aangezien voor chronische blaasontsteking. Dat zeggen urologen Tahlita Zuiverloon en Joost Boormans van het Erasmus MC Kanker Instituut bij het ingaan van de Blaaskanker Awareness Maand in mei.

Lees hier meer

Het verhaal van Remona de Hond