Alleen patiënten behandelen met chemotherapie

die er profijt van zullen hebben

Het is het doel van de artsen en medewerkers Urologie om de zorg voor patiënten met urologische aandoeningen voortdurend te verbeteren. Vooral met ontdekkingen die het resultaat zijn van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. Zo geven zij vorm aan hun maatschappelijke taak om te zorgen voor de best mogelijke zorg. Nu, morgen en voor de volgende generatie.

Patiënten met spierinvasief blaaskanker krijgen soms chemotherapie, voorafgaand aan het chirurgisch verwijderen van de blaas. Ongeveer 25%-40% van de patiënten zal profijt hebben van de behandeling.  Bij de overige patiënten is de tumor ongevoelig voor de chemotherapie. Deze patiënten worden onterecht blootgesteld aan chemotherapie zonder enig voordeel van de behandeling. Bovendien wordt de operatie voor het verwijderen van de blaas onterecht uitgesteld vanwege de chemotherapie, waardoor de tumor in deze periode kan doorgroeien.

Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om te voorspellen welke patiënt baat heeft bij chemotherapie voorafgaand aan een blaasverwijdering.
Het onderzoeken van de blaastumor buiten het lichaam in de vorm van mini-blaaskankers, ook wel organoiden genoemd, kan hierbij uitkomst bieden.


Hoofdonderzoekers

Tahlita Zuiverloon en Tokameh Mahmoudi

Onderzoeker: Mathijs Scholtes

Blaaskanker organoiden om de gevoeligheid voor chemotherapie te voorspellen

Blaaskanker organoiden zijn mini-blaaskankers die in het laboratorium worden gekweekt uit de blaastumor van een patiënt. Deze organoiden gebruiken de artsen en onderzoekers om de tumoren van blaaskanker patiënten na te bootsen. Zo wordt bepaald of de gevoeligheid van de blaaskanker organoiden voor chemotherapie overeenkomt met de gevoeligheid van de patiënt. Als de gevoeligheid inderdaad overeenkomt, kunnen organoiden in de toekomst worden gebruikt om vooraf te bepalen hoe een patiënt op chemotherapie zal reageren. Een patiënt met een ongevoelige tumor voor chemotherapie zal hiermee een onnodige behandeling bespaard blijven.

Uitkomsten en impact van het onderzoek voor de patiënt en de zorg

Een succesvolle afronding van het onderzoek zal leiden tot een onderzoeksmodel (de organoiden) om te kunnen voorspellen of een patiënt baat zal hebben van chemotherapie voorafgaand aan een blaasverwijdering.  Zo kan er een selectieve behandeling met chemotherapie geadviseerd worden aan alleen die patiënten waar een voordeel verwacht wordt. Dit verbetert de kwaliteit van zorg. Ook voorkomt het voor veel patiënten de aan chemotherapie gerelateerde bijwerkingen.

U kunt helpen om dit onderzoek mogelijk te maken.

Bekijk meer projecten

Bekijk meer projecten rondom blaaskanker en urologie onderzoek in het Erasmus MC.

Bekijk projecten