Onderzoek naar een betere behandeling van blaaskanker

Per jaar krijgen ca. 7.000 mensen in Nederland de diagnose blaaskanker. 75% van de mensen met blaaskanker heeft een tumor die niet is doorgegroeid in de blaasspier. Dit heet een niet-spierinvasieve blaastumor. De standaard behandeling voor niet-spierinvasieve blaastumoren is het wegschrapen van zoveel mogelijk tumorweefsel. De weggehaalde tumor wordt vervolgens ingedeeld in laag, middel of hoog risico blaaskanker. De hoog risico blaaskanker patiënten krijgen, na het wegnemen van de tumor, een herhaalde blaasspoelingen met BCG gedurende een periode van drie jaar.

Behandeling van blaaskanker met BCG

BCG is geïnactiveerde tuberculose en geeft in de blaas een afweer reactie waardoor resterende tumorcellen na de schraap operatie worden opgeruimd door ons afweersysteem. Behandeling met BCG verkleint het risico op terugkeren van de tumor en het verkleint de kans op doorgroei van de tumor ín de spier van de blaas. Deze therapie is sinds 1976 onveranderd.

De therapie met BCG kent echter drie belangrijke beperkingen:

  • Bij 40% van de blaaskankerpatiënten werkt BCG onvoldoende en komt de tumor binnen 5 jaar weer terug. De tumor die terugkeert is vaak agressiever en moeilijker te behandelen. De helft van deze patiënten overlijdt binnen vijf jaar.
  • BCG is zeer moeilijk te produceren, wat sinds 2014 resulteert in een wereldwijd blijvend tekort aan BCG.
  • Indien BCG niet effectief is en een hoog risico tumor terugkomt is de enige goede behandeloptie verwijdering van de blaas met aanleg van een urinestoma.

Er is dus dringend behoefte aan effectievere én beter beschikbare blaassparende alternatieve behandeling voor patiënten met hoog risico blaaskanker.

Doel

Uiteindelijk moet dit onderzoek resulteren in een toekomst waarin voor elke patiënt met een hoog risico oppervlakkige blaaskanker kan worden voorspeld of deze patiënt wel of niet reageert op de BCG spoeling. Voor patiënten die niet gaan reageren is een alternatieve blaassparende behandeling voorhanden.

De opbrengst van Maak kanker kansloos zal besteed worden aan dit onderzoek. In dit onderzoek wordt op zoek gegaan naar de genetische afwijkingen die ervoor zorgen dat kankercellen, ondanks een behandeling met BCG, blijven doorgroeien / ongevoelig zijn voor BCG. Deze resultaten moeten leiden tot:

  • een betere voorspelling en dus selectie van patiënten die wél op BCG gaan reageren
  • besparing van BCG, omdat patiënten die geen baat zullen hebben niet behandeld worden met BCG
  • een mogelijke ontwikkeling van nieuwe effectieve blaas besparende behandelingen.
Tahlita Zuiverloon en Tokameh Mahmoudi

Dr. Tahlita Zuiverloon, Uroloog

Dr. Tokameh Mahmoudi, onderzoeker

Hoofdonderzoekers

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?