“De tumoren die wij behandelen zijn zeldzaam en veel vormen werden ooit als ongeneeslijk beschouwd. Dankzij klinische zorg en innovatief onderzoek kunnen we patiënten vaak een goede kans geven op lange termijn overleving en zelfs genezing.”

Prof. Dr. Kees Verhoef

Chirurgische Oncologie

Op de afdeling Chirurgische Oncologie binnen het Erasmus MC Kanker Instituut vindt innovatief wetenschappelijk onderzoek plaats naar verschillende vormen van kanker.

Dit onderzoek wordt samen met veel andere specialismen van hoog (inter)nationaal niveau uitgevoerd in het Erasmus MC. Dat maakt het Kankerinstituut van grote waarde.

Chirurgen en onderzoekers bij Chirurgische Oncologie werken samen in de strijd tegen kanker

Een op de drie mensen krijgt ooit kanker. Gelukkig kunnen de artsen in het Erasmus MC de meeste vormen van kanker steeds beter behandelen, maar we zijn er nog lang niet. Vanuit alle medische disciplines wordt dag in dag uit hard gewerkt om mensen met kanker steeds beter te behandelen Hierbij wordt rekening gehouden met behoud van een goede kwaliteit van leven.

Op de afdeling Chirurgische Oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut zijn de chirurgen nauw betrokken bij onderzoek naar verschillende vormen van kanker. Hun doel is immers de beste diagnostiek en behandeling steeds een stap verder te brengen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar de behandeling van uitgebreide (endel)darmkanker of uitzaaiingen naar lever en buikvlies. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar uitzaaiingen naar borstkanker, schildklierkanker, slokdarm- en maag tumoren, neuroendocriene tumoren, weke delen tumoren en melanoom. De chirurgen en onderzoekers streven ernaar om patiënten zoveel mogelijk te behandelen in patiëntgebonden toepasbaar onderzoek. Namelijk onderzoek dat direct in de dagelijkse praktijk wordt gevolgd. Hierbij is de hoop dat patiënten er snel baat bij kunnen hebben.

Dit zijn de specialisten

Ontmoet de zorgverleners van het specialisme Chirurgische Oncologie. Deze behandelaars zijn nauw betrokken bij de verdere ontwikkeling van de beste behandelingen tegen kanker.

het team

Steun onderzoek binnen de Chirurgische Oncologie

Omdat er vele verschillende soorten kanker zijn, zijn er verschillende onderzoeksprogramma’s. Het Chirurgische Oncologie Research Fonds van de Erasmus MC Foundation wil deze onderzoeken mogelijk maken. Hiervoor is de steun van donateurs nodig.

Denk aan het onderzoek ‘Remote Oncology’. Hierbij worden patiënten zoveel mogelijk thuis gecontroleerd. Hierdoor zijn er minder belastende bezoeken aan het ziekenhuis nodig. Of  neem bijvoorbeeld het ‘Pathomics and radiomics’ onderzoek om te bepalen in hoeverre Artificial Intelligence kan voorspellen wat de prognose is voor een patiënt en of de behandeling zal aanslaan. Of denk aan het onderzoek waarbij gekeken wordt of er uit urine, bloed en adem van de patiënt op een hight tech manier informatie over de tumor verkregen kan worden. Dit alles zonder dat er belastende straling nodig is, of de arts in de tumor moet prikken.

Er is nog veel onderzoek nodig om iedere kankerpatiënt de beste behandeling te kunnen bieden. Steunt u de artsen en onderzoekers voor een betere behandeling van kanker?

Prof. dr. Kees Verhoef

Prof. dr. Kees Verhoef is sinds 2003 staflid in het Erasmus MC Kanker Instituut. Sinds 2015 is hij Hoofd Oncologische en Gastro-Intestinale Chirurgie van het Erasmus MC.

Persoonlijke pagina Prof. dr. Verhoef