Auto-immuun encefalitis

22 februari World Encephalitis Day 

Op World Encephalitis Day op 22 februari 2021 jl. pleitten De Vries en Titulaer voor snellere herkenning van de ziekte auto-immuun encefalitis. ‘Een vroege diagnose betekent dat we vroeg kunnen gaan behandelen, en dat leidt tot betere uitkomsten.

Wat is auto-immuun encefalitis?

Auto-immuun encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door het eigen immuunsysteem van een patiënt. De ziekte gaat bijvoorbeeld gepaard met onverklaarbare epilepsieaanvallen, plotselinge dementie of gedragsveranderingen. Op het eerste gezicht heeft de ziekte auto-immuun encefalitis alle kenmerken van een medisch mysterie.

Behandeling

De ziekte is over het algemeen goed te behandelen met medicijnen die de afweer onderdrukken. Maar toch houden sommige patiënten klachten na het doormaken van de ziekte. Daarom start binnenkort een studie naar hoe de uitkomsten verbeterd kunnen worden. ‘We gaan patiënten vragen naar geheugenproblemen, stemming, vermoeidheid en kwaliteit van leven. Als artsen kunnen we wel concluderen dat de ontsteking verdwenen is, maar voor een patiënt is het misschien veel belangrijker dat hij of zij weer oude hobby’s kan oppakken. Uiteindelijk hopen we ook te kunnen voorspellen hoe het herstel van een specifieke patiënt gaat verlopen’, aldus Titulaer.

Expertisecentrum

Titulaer en De Vries zijn gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van deze bijzondere aandoening. Zij leiden het expertisecentrum in het Erasmus MC waarin alle kennis over auto-immuun encefalitis samenkomt.

Auto-immuun encefalitis

Onderzoek naar de oorzaak van de ziekte

Het team van experts verdiept zich ook verder in de oorzaak van de ziekte. De Vries: ‘We weten dat het afweersysteem zich tegen de hersenen keert. Patiënten maken antistoffen die hersencellen aanvallen, maar hoe dat precies werkt weten we nog niet.’ Door afweercellen uit het bloed en hersenvocht van auto-immuun encefalitispatiënten te vergelijken met die van gezonde mensen hopen ze daarachter te komen. Het team gebruikt daarvoor een nieuwe techniek genaamde single cell rna sequencing, waarmee ze activiteit van individuele cellen heel gedetailleerd in kaart kunnen brengen.

Het onderzoek bestrijkt dus het hele spectrum van basale wetenschap tot de kliniek. Titulaer: ‘Het blijft een enorm intrigerend ziektebeeld, dus alle nieuwe stukjes kennis zijn nodig.’ Steun daarom het onderzoek naar auto-immuun encefalitis.

Dr. Leonore Tuijt

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: l.tuijt@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Mail Leonore