Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt met een periodieke schenking onderzoek in de ziekenhuisapotheek steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
De Nederlandse zorg staat onder druk. Mensen worden steeds ouder en de behandelopties groeien. Hierdoor ontstaat er een tekort aan zorgverleners. Tegelijkertijd nemen de kosten van geneesmiddelen toe en wordt de belasting van de zorg op het milieu steeds groter. Om voor iedereen in Nederland de zorg kwalitatief hoog en toegankelijk te houden en milieubelasting te beperken, is actie nodig.
Elke patiënt reageert anders op geneesmiddelen, terwijl de dosering vaak wel voor iedereen gelijk is. Een oplossing kan een behandeling op maat zijn. Onderzoekers van het Erasmus MC gaan daarom onderzoeken of zij voor iedere patiënt of een bepaalde gemeenschappelijke groep van patiënten een gepersonaliseerde dosering van medicijnen kunnen vinden.
In samenwerking met verschillende afdelingen van het Erasmus MC, waaronder vasculaire geneeskunde, immunologie en maag-, darm- en leverziekten, onderzoekt de apotheek mogelijkheden om dure geneesmiddelen beter in te zetten. Hiermee kunnen artsen en apothekers de behandeling verbeteren en verlagen tegelijkertijd de geneesmiddelkosten.
De onderzoekers maken voor hun onderzoek gebruik van informatie over blootstelling (de hoeveelheid geneesmiddel in het lichaam), effecten en bijwerkingen. Deze gegevens bieden informatie over mogelijkheden en aangrijpingspunten voor onderzoek naar alternatieve doseringen en doseerschema’s.
Momenteel lopen er verschillende onderzoeken waarmee onderzoekers kijken hoe medicijnen gerichter kunnen worden geven aan patiënten. Onderzoekers kijken bijvoorbeeld of zij het doseerinterval van dure geneesmiddelen kunnen verlengen. Het doseerinterval is de tijd die je moet wachten tussen het innemen van medicijnen.
Elke patiënt is anders en reageert anders op medicijnen. Het is daarom belangrijk dat dit onderzoek plaatsvindt: artsen en apothekers kunnen hun patiënten zo nog beter helpen. Patiënten kunnen namelijk de juiste dosering van medicijnen krijgen die beter bij hen past. Hierdoor kunnen we de zorg voor patiënten verder verbeteren, remmen we de stijgende kosten voor geneesmiddelen en verlagen we de druk op de zorg.
Dit onderzoek is ook belangrijk voor andere dure medicijnen. De onderzoekers willen laten zien dat het met hun methode mogelijk is om te kijken of andere dure medicijnen duurzamer ingezet kunnen worden.
Artsen kunnen de kennis van dit onderzoek gelijk toepassen in de praktijk, zodat patiënten hier gelijk profijt van hebben omdat artsen de medicijnen gerichter kunnen inzetten.
Kortom, dit onderzoek biedt direct voordeel voor patiënten door een meer persoonlijke behandeling mogelijk te maken. Hierdoor kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren en tegelijkertijd de kosten beheersen. Dit is een belangrijke stap naar een duurzamere en effectievere gezondheidszorg.
Medicijn voor patiënten met familiaire hypercholesterolemie (FH)
Een voorbeeld hiervan zijn de studies waarbij onderzoekers kijken naar het verlengen van het doseerinterval van de medicijnen alirocumab en evolocumab (beide PCSK9-remmers) en van evinacumab (een ANGPTL3-remmer). Patiënten met familiaire hypercholesterolemie krijgen deze medicijnen. Door deze ziekte hebben patiënten hele hoge LDL-cholesterol waarden in het bloed. Deze waarden zijn bij sommige patiënten moeilijk onder controle te krijgen. Patiënten lopen daardoor een hoger risico op slagaderverkalking (atherosclerose) en uiteindelijk ook op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct.
Eerder onderzoek laat zien dat het mogelijk is om deze geneesmiddelen minder vaak toe te dienen, terwijl de behandeling wel nét zo effectief en veilig blijft. De onderzoekers willen onderzoeken of dit in de praktijk ook echt zo is. Als dit lukt, hoeven patiënten zichzelf minder vaak een injectie te geven. Dit is veel prettiger voor de patiënt, het bespaart veel kosten voor geneesmiddelen en de druk op de zorgt verlaagt.
Medicijn voor patiënten met de ziekte van Crohn
Eerder onderzoek laat zien dat het mogelijk is om medicijnen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (beide chronische ontstekingen van het spijsverteringskanaal) af te bouwen, als de ziekte onder controle is. In de praktijk blijkt dat dit weinig gedaan wordt.
Onderzoekers gaan onderzoeken of een herinnering aan arts en patiënt helpt om dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen. Alleen patiënten bij wie de ziekte onder controle is, krijgen een herinnering. Uiteindelijk willen onderzoekers weten of patiënten vaker de medicijnen afbouwen als zij en de arts een herinnering hierover krijgen.
Shannon van der Zeeuw, apotheker en PhD-student in het Erasmus MC
Dr. Tim Preijers, ziekenhuisapotheker, klinisch farmacoloog en post-doc in het Erasmus MC
Dr. Rose Crombag, ziekenhuisapotheker, klinisch farmacoloog en post-doc in het Erasmus MC
Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Wilt u dit specifieke onderzoek steunen? Neem dan contact met ons op door te mailen naar foundation@erasmusmc.nl of te bellen naar 010 – 703 48 02.
U kunt met een periodieke schenking onderzoek in de ziekenhuisapotheek steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.