PATIËNT AAN HET WOORD: “MIJN INTERESSE IN SMARTWATCHES KAN ANDEREN HELPEN!”

Het verhaal van Edwin de Voogt

9 januari 2023

Wat een gezellige nazomeravond moest worden, mondde uit in een ziekenhuisverblijf van twee weken lang: eind augustus kreeg Edwin de Voogt een hartstilstand tijdens een optreden op de feestweek van Heemskerk. Nu wil Edwin mensen helpen door mee te doen aan het onderzoek naar wearables van dr. Van der Boon: “Als ik alleen al één iemand in de wereld met mijn deelname aan het onderzoek kan helpen, doe ik dat heel graag.”

Op af en toe wat kortademigheid na had Edwin nooit klachten. Voor die kortademigheid is Edwin naar de dokter geweest, alleen de onderzoeken wezen uit op niks. Voor de zekerheid kreeg hij een pufje, maar verder voelde Edwin zich fit. Hij besloot daarom om tijdens de feestweek van Heemskerk eind augustus als dj te draaien bij een kroeg. Edwin: “Het was heel warm dus ik stond in mijn korte broek. Na mij zou een dame zingen. Om te kijken hoelang ik nog kon draaien keek ik op mijn horloge. Ik weet de tijd nog exact: 18:45. Ik kon dus nog een kwartiertje knallen. Opgegeven moment begon alles om mij heen een beetje te draaien. In eerste instantie dacht ik: is het te warm en heb ik te weinig gedronken? Ineens werd alles zwart en ben ik achterovergevallen.”

Geluk bij een ongeluk

Van het ongeval kan Edwin zich verder niet veel meer herinneren. De details heeft hij een paar dagen later te horen gekregen van omstanders. “Ik ben blijkbaar met mijn hoofd tegen een kist gevallen, waardoor ik half op het podium achter de draaitafel lag. Gelukkig maar, want zo hebben de mensen in het publiek het ongeval niet zien gebeuren. Een geluk bij een ongeluk.

Ik kwam heel kort bij, maar viel gelijk weer weg. Ik zag er grijs uit en was heel erg aan het zweten. De beveiliging voelde geen hartslag meer. Ik moest gereanimeerd worden. De reanimatie heeft mijn hart weer aan het kloppen gebracht. Daarna ben ik met gierende banden naar het ziekenhuis in Beverwijk gebracht”, aldus Edwin.

In het ziekenhuis in Beverwijk heeft Edwin een week op de afdeling Cardiologie gelegen. Hier onderging hij een hartkatheterisatie en kreeg hij medicatie. Omdat Edwin uit Poortugaal komt, wilde hij liever dichter bij huis liggen. Edwin: “Mijn vriendin moest elke keer heel ver reizen naar Beverwijk om bij mij te komen kijken. Dit was een rit van zeker twee uur. Mijn behandelend arts besloot daarom om mij over te plaatsen naar het Erasmus MC.”

“Ik kreeg de vraag of de hoge hartslag misschien te maken had met de stress van de Formule 1.”

Stress van Formule 1?

Edwin lag daarna nog een week lang op de afdeling Cardiologie van het Erasmus MC. Die week was er ook een Formule 1-race; iets waar Edwin graag naar kijkt. Edwin: “Ik merkte dat het nog niet goed met mij ging, ondanks de 13 pillen die ik moest slikken. Al na een paar meter lopen, schoot mijn hartslag naar 180. Ik kreeg de vraag of de hoge hartslag misschien te maken had met de stress voor de Formule 1. Vlak voor de kwalificaties hebben de artsen daarom mijn hartslag gemeten. Alleen op het hartfilmpje dat is gemaakt toen ik de kwalificatie keek, waren geen gekke dingen te zien. Een paar dagen later ging mijn hartslag naar beneden en ging het ineens weer goed.”

Onderzoek

Inmiddels is Edwin helemaal opgeknapt en heeft hij geen hartklachten meer. Tijdens een controle bij dokter Van der Boon kwam ineens het onderzoek naar wearables ter sprake. “Ik had al een tijdje het idee om zo’n Apple Watch te kopen, dus ik vroeg aan dokter Van der Boon of hij daarachter stond aangezien de één aangeeft dat een smartwatch kan helpen als je hartfalen hebt en de ander niet. Uiteindelijk legde dokter Van der Boon uit dat hij onderzoek wil gaan doen naar de inzet van smartwatches om de hartfalenzorg te verbeteren en of ik mij daarvoor wilde aanmelden.”

De motivatie van Edwin om deel te nemen aan dit onderzoek is erg groot. “Als ik alleen al één iemand in de wereld kan helpen met mijn deelname, doe ik dat graag. Dat is een plusje in mijn leven. Ik ben zelf niet bang, maar ik kan wel begrijpen dat anderen dat wel zijn als ze te maken hebben met hartfalen. Als een wearable écht kan helpen om de hartfalenzorg nog beter te maken en zo een stukje angst bij mensen weg kan nemen waardoor ze wel dagelijkse activiteiten kunnen ondernemen, dan vind ik dat heel belangrijk.”

Edwin de Voogt - Erasmus MC Foundation