Onderzoeksproject 'Wearables' - Erasmus MC Thorax Foundation

Wearables – voor perfecte hartfalenzorg buiten het ziekenhuis

Patiënt aan het woord: "Mijn interesse in smartwatches kan anderen helpen!"

Edwin doet mee aan het onderzoek naar wearables. “Als ik alleen al één iemand in de wereld met mijn deelname kan helpen, doe ik dat heel graag.”

Lees meer

Chronisch Hartfalen
Op dit moment hebben ongeveer 280.000 mensen in Nederland hartfalen. Dit aantal neemt de aankomende jaren snel toe door vergrijzing.

Patiënten met chronisch hartfalen hebben een gemiddelde levensverwachting van 5 jaar na de eerste keer hartfalen. In deze tijd wisselen “relatief stabiele” perioden (weinig tot geen last van hartfalen) zich af met “relatief instabiele” (veel klachten) perioden. Ziekenhuisopnames zijn vaak noodzakelijk. En dat terwijl patiënten de wens hebben om minder vaak in het ziekenhuis te komen.

Dit ziekteproces heeft daarom een grote impact op het leven van de patiënt en de naasten. Hierdoor gaat de kwaliteit van leven achteruit en het risico op overlijden op kortere termijn wordt hoger. Daarbij komt kijken dat er ook grote gevolgen zijn voor de gezondheidszorg: al langere tijd is er een tekort aan medisch personeel en ziekenhuisbedden.

Meer info?

Wilt u meer informatie over dit project of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op!

Mail Meike

Wearables als sensor voor patiënten

Monitoren op afstand
Daarom gaat het Rijnmond Hartfalen Netwerk zich richten op een betere herkenning en behandeling van patiënten met hartfalen. Dit netwerk bestaat uit 11 ziekenhuizen in de regio Rijnmond. Het doel is om signalen van hartfalen sneller en beter te herkennen. Daarnaast wil het Rijnmond Hartfalen Netwerk patiënten die een hoger risico hebben op hartfalen eerder herkennen.

Het Rijnmond Hartfalen Netwerk gaat dit doen door patiënten te monitoren op afstand in de vorm van een wearables zoals een Apple Watch of FitBit. Ruim 15% van de bevolking gebruikt nu een wearable. Deze ‘digitale horloges’ kunnen lichaamssignalen meten, verzamelen en doorsturen voor een analyse.

Op zoek naar de beste combinatie van signalen
In het wetenschappelijke onderzoek gaat de onderzoeksgroep op zoek naar de beste combinatie van lichaamssignalen die een nieuwe periode van hartfalen kunnen voorspellen. Dit gaat de onderzoeksgroep doen bij patiënten die een hoog risico lopen op hartfalen. Met de resultaten van dit onderzoek wil het Rijnmond Hartfalen Netwerk op grote schaal een oplossing bieden voor patiënten met als doel hartfalen beter te voorspellen, zo eerder in te grijpen, ziekenhuisopnames te verminderen en vooral de kwaliteit van leven te verbeteren.

Het is een wens van vele patiënten (tijdens maar ook voor de coronapandemie) om minder vaak naar het ziekenhuis te moeten komen. Wearables kunnen wel eens een voorbeeld zijn van de juiste zorg op de juiste plaats. De huidige studie kan daarnaast ook als pilot dienen voor andere hoog risico groepen, zoals bij complexe aangeboren hartziekten of erfelijke cardiomyopathieën (ziekten van de hartspier).

Betrokken onderzoekers

Onderzoeksleider Dr. R.M.A. (Robert) van der Boon

Team Dr. J.J. (Jasper) Brugts; Dr. O.C. (Olivier) Manintveld; Dr.ir. N. (Nico) Bruining; Prof. Dr. Ir. H. (Eric) Boersma

Samenwerking Rijnmond Hartfalen Netwerk, Technische Universiteit Delft/Eindhoven

Ontdek meer projecten

Behandeling van aorta aneurysma

Betere overleving is ontzettend belangrijk voor mensen met een aorta aneurysma. Door onderzoek naar goede timing van operatie en ontwikkeling van medische behandeling willen wij dit mogelijk maken.

Onderzoek aorta aneurysma

Het hart begrijpen voordat het faalt

Er zijn nieuwe methodes nodig om op tijd de conditie van het hart vast te stellen en hiervoor is onderzoek naar hartfalen nodig.

Onderzoek hartfalen

Effect coronavirus op het hart en de longen

Binnen het Erasmus MC Thoraxcentrum loopt nu een groot onderzoek naar de behandeling van mensen met restklachten aan het hart en de longen na zij corona hebben gehad. 

Onderzoek coronavirus