Podcast handbikebattle: doorzettingsvermogen leidt tot nieuwe hobby

Podcastserie ‘Bergen Verzetten’

22 oktober 2022

Tijdens de handbikebattle in de zomer van 2022 ging Casper van Koppenhagen, revalidatiearts verbonden aan het Erasmus MC, in gesprek met zes verschillende deelnemers. De Handbikebattle is een wedstrijd waarbij zo’n 130 deelnemers liggend in een handbike de Kaunertal in Oostenrijk beklimmen. In zes podcastafleveringen, mede mogelijk gemaakt door de Erasmus MC Foundation, hoor je hun verhaal.
Deze week hoor je het verhaal van Klaas Talma (63). Hij verloor beide onderbenen door een ongeluk.

Klaas Talma (63) was altijd fanatiek sporter: hij was regelmatig op de atletiekbaan te vinden. Tot februari 2019. Klaas zat in de auto op weg naar Leeuwarden toen hij in een flinke mistbank terechtkwam. Door een enorme kettingbotsing kwam Klaas tussen verschillende auto’s klem te zitten.

Hij dacht zichzelf in veiligheid te brengen door de auto uit te klimmen. “Door een andere botsing werd ik de lucht in geslingerd en belandde ik een stukje verderop het asfalt. Toen ik naar beneden keek, zag ik alles in puin liggen. Daarna zat ik alleen maar in de overlevingsmodus”, aldus Klaas.

Amputatie ter plekke
Toen eenmaal de ambulance was gearriveerd moest Klaas een volgende klap verwerken: “Eén been moest ter plekke geamputeerd worden. Eenmaal in het ziekenhuis, ongeveer twee weken later, is ook het andere been eraf gegaan. Dit kwam door infecties en het feit dat dit been een sleepbeen zou worden.” En dat was iets wat Klaas absoluut niet wilde. “Ik had een lijstje gemaakt met dingen die ik wilde doen: hardlopen, fietsen… Daar hoort een sleepbeen niet bij.”

Doorzettingsvermogen
Klaas moest erg wennen aan de nieuwe situatie: “Het revalideren is een wereld die altijd heel ver bij me vandaan is geweest. Ik was sporter. En ineens overkomt mij dit en rol ik zelf een revalidatiecentrum in.”

Aan doorzettingsvermogen is bij Klaas in ieder geval geen gebrek. Klaas was een sporter en had voor ogen om na de revalidatie weer zoveel mogelijk zelf te doen. En dat was gelukt. Hij vertelt: “Al jaar na het ongeluk stond ik op de blades (prothese) te dribbelen. En dat gaat best goed.”

Tijdelijke oplossing werd hobby
Tijdens Klaas zijn revalidatieproces kwam de handbike al om de hoek kijken. “Tijdens mijn revalidatie moest ik nog maar zien of ik uiteindelijk kon hardlopen. Die handbike leek me een leuke, maar tijdelijke sport. Dus voor the time being.” Zo werd een tijdelijke oplossing om toch wat te bewegen een nieuwe hobby.

“Uiteindelijk heb ik mij ingeschreven om mee te doen aan de handbikebattle. Op weg naar de eindstreep was ik benieuwd hoe dat gevoel van finishen binnen zou komen: vliegen die afgelopen 3 intensieve jaren door me heen en welke emoties roept dat dan op?”

Het verhaal van Klaas en de andere vijf deelnemers laten zien hoe zwaar een revalidatieproces is. Deelnemen aan de handbikebattle is een enorme uitdaging die zonder goede training niet te doen is. Deelnemers moeten namelijk letterlijk en figuurlijk bergen verzetten om de eindstreep te halen.

Sinds zaterdag 15 oktober 2022 verschijnt er elke week online een nieuwe aflevering waarin een deelnemer vertelt over zijn of haar aangrijpende verhaal, de overwinningen en dromen.

Lees meer over de handbikebattle op Amazing Erasmus MC.

Klik op de knop hieronder om de tweede aflevering te luisteren.

Henny de Rave tijdens de Handbikebattle 2022
Podcastserie Bergen Verzetten