Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar orthopedie en sportgeneeskunde steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Met de Scolioscoop kunnen ouders hun kind thuis zelf testen op scoliose. Scoliose is een vergroeiing van de rug. In Nederland komt scoliose bij 2-4% van de mensen voor voor. Vaak ontstaat de vergroeiing zonder klachten.
Als zo’n bocht in de rug groter wordt, kan dit wel zorgen voor klachten. Dan moet de patiënt geopereerd worden. Artsen moeten dan met schroeven en staven de rug vast zetten. Dit is een grote, zware operatie die vervelende risico’s met zich mee kan brengen.
Als de bocht in de rug op tijd wordt ontdekt, kunnen artsen met een brace of oefentherapie de scoliose behandelen. Om scoliose op tijd te ontdekken hebben artsen van het Erasmus MC de scolioscoop ontwikkeld. Hiermee kunnen ouders zelf thuis de rug van hun kind controleren.
Doordat ouders de rug zelf kunnen controleren met de scolioscoop hebben zij de zorg zelf in de hand en kunnen vergroeiingen van de rug sneller ontdekt worden. Ook wordt de gezondheidszorg minder belast, omdat de patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.
De scolioscoop is al ontwikkeld. De artsen willen nu de werking van de scolioscoop wetenschappelijk bewijzen. Dit willen zij doen met wetenschappelijk onderzoek. Zo kan in de toekomst elk kind een scolioscoop ontvangen.
Met uw steun kunnen de artsen van het Erasmus MC dit onderzoek starten.
In deze video legt Hanneke van West, orthopedisch chirurg in het Erasmus MC, uit hoe de scolioscoop werkt.
Over het team Wervelkolom
De rug is de centrale structuur van ons skelet en vormt de verbinding tussen hoofd, romp, armen en benen. 80% procent van alle mensen heeft wel eens rugklachten. Rugklachten zijn hiermee wereldwijd de belangrijkste oorzaak van een verminderde kwaliteit van leven. Om de zorg voor kinderen en volwassenen met rugklachten te verbeteren werkt de unit Wervelkolom van het Erasmus MC/Sophia kinderziekenhuis aan meerdere onderzoeksprojecten.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar orthopedie en sportgeneeskunde steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.