Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar keel, neus en oren steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Elk jaar worden in Nederland ongeveer 300 baby’s geboren met slechthorendheid. Voor veel van deze kinderen betekent dit dat zij vanaf jonge leeftijd ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld met een hoortoestel of een cochleair implantaat (CI). Dit kan hen helpen om geluid waar te nemen of gesproken taal te ontwikkelen. Slechthorende kinderen kunnen in het dagelijks leven uitdagingen tegenkomen, bijvoorbeeld, op school, tijdens sport of sociale activiteiten. Zo is het bijvoorbeeld moeilijker om andere kinderen te kunnen verstaan, bijvoorbeeld op een druk feestje of tijdens het sporten. Het kan daardoor moeilijker zijn om vriendjes te maken. Ook in de klas is het vaak lastiger om de leerkracht te kunnen horen, waardoor er daar vaak ook extra begeleiding nodig is om goed te kunnen leren.
De audiologen en KNO-artsen van de afdeling KNO in het Erasmus MC doen onderzoek naar de impact van slechthorendheid bij jonge kinderen. De behandelaars en onderzoekers willen steeds beter begrijpen hoe dit het dagelijks leven van jonge kinderen beïnvloedt en revalidatie hierop kunnen worden afgestemd. Dit onderzoek richt zich op het verbeterne van communicatieve en sociale participatie, zodat elk kind – met of zonder hulpmiddelen – de ondersteuning krijgt die past bij zijn of haar behoeften en ambities.
Wil je meer weten? Bekijk de Topdoks aflevering over Daan (5 jaar) die een cochleair implantaat (CI) krijgt. En de aflevering van Mijn leven in hun handen over baby Finn.
Generation R
De behandelaars en onderzoekers binnen de Generation-R studie onderzoeken wat het effect is van dagelijkse blootstelling aan geluid (zgn. geluidsexpositie) op het gehoor van een grote groep kinderen. Deze kinderen worden al vanaf hun geboorte gevolgd. Ook doen de onderzoekers bij de leeftijden 9, 13 en 17 jaar gehoormetingen. Daarnaast onderzoeken de onderzoekers hoeveel tijd per week de kinderen naar geluid luisteren.
Emotie in de stem
Voor kinderen met een hoortoestel of cochleair implantaat is het vaak lastig om emoties te herkennen die anderen uitspreken. In dit project wil de onderzoeksgroep onderzoeken of het voor de kinderen ook lastig is om emoties in hun eigen stem weer te geven. Vervolgens willen de onderzoekers onderzoeken hoe de kinderen kunnen worden getraind dit beter te leren. Want emoties goed communiceren is van groot belang om goed begrepen te worden door ouders en leeftijdsgenootjes.
Spraakverstaan van baby’s
Kinderen met slechthorendheid kunnen een vertraagde ontwikkeling van gesproken taal ervaren. Het is voor de gesproken taalontwikkeling van groot belang om klanken goed van elkaar te kunnen onderscheiden. Momenteel kunnen KNO-artsen en audiologen dit vaak nog niet meten bij jonge kinderen, terwijl dit juist een cruciaal moment is voor interventie.
In samenwerking met de TU Delft willen audiologen en KNO-artsen een techniek ontwikkelen waarmee het verstaan van spraak al op babyleeftijd gemeten kan worden. Door deze techniek kan de hersenactiviteit gemeten worden, wat onderzoekers waardevolle inzichten geeft om de behandeling van slechthorendheid te verbeteren op een leeftijd die belangrijk is voor de ontwikkeling van gesproken taal.
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar keel, neus en oren steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
Hoofdonderzoekers zijn dr. ir. Jantien Vroegop en dr. Marc van der Schroeff. Samen onderzoeken zij namens de KNO-afdeling van het Erasmus MC verschillende studies rond het thema gehoorverlies bij kinderen. Ze begeleiden hiervoor een groot aantal onderzoekers, van Master–studenten tot promotie–kandidaten.
In 2012 ben ik gestart met werken als audioloog op de afdeling KNO van het Erasmus MC. Ik heb me gespecialiseerd in de zorg rondom cochleaire implantatie (CI) bij dove baby’s, kinderen en volwassenen.
Als lid van ons CI-team en diegene die alle kinderen hieraan opereert, zet ik mij al jaren in om de zorg voor deze kinderen te optimaliseren.