Onderzoek naar keel, neus en oren

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) van het Erasmus MC is het grootste KNO-centrum in Nederland. De medische staf en onderzoekers werken iedere dag aan zeer uiteenlopende onderzoeken van het hoogste niveau op het gebied van gehoorproblemen, het zenuwstelsel (neurowetenschap), spraaktherapie, hoofd-halsoncologie en het herstel van weefsel (bijvoorbeeld na het verwijderen van een tumor).

Het KNO-onderzoek vindt plaats binnen drie uiteenlopende aandachtsgebieden: hoofd-hals oncologie, gehoorproblemen en stotteren. Voor alle aandachtsgebieden ligt de focus op het vinden van de beste behandeling voor iedere patiënt.

Er zijn diverse projecten die onderzoekers in het Erasmus MC mogelijk willen maken. De ontwikkelingen gaan snel, maar voor zoveel onderzoek is veel geld nodig. Uw steun is van grote waarde!

Wilt u meer weten over de onderzoeksprojecten, neem gerust contact met ons op.

De keel, neus en oren (KNO) zorgen letterlijk voor het contact tussen een persoon en de wereld om hem of haar heen. Als dat contact verstoord wordt door een aandoening of ziekte heeft dat veel impact op het leven en de kwaliteit van leven.

Er wordt in het Erasmus MC al jarenlang veel wetenschappelijk onderzoek verricht om deze aandoeningen beter te herkennen en optimaal te behandelen.  Specifiek op de gebieden hoofd-hals oncologie, slechthorendheid en stotteren.

Nog steeds, ook vandaag de dag, is innovatief en wetenschappelijk onderzoek van het grootste belang. Met uiteindelijk doel de aandoening optimaal te behandelen en de kwaliteit van leven van een patiënt zo goed mogelijk te verbeteren. “Wetenschappelijk onderzoek helpt ons de patiënt optimaal te behandelen en de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te verbeteren,” prof. dr. R.J. Baatenburg de Jong, afdelingshoofd KNO.

Met het KNO fonds worden deze onderzoeken mogelijk gemaakt.

Onderzoeken op de afdeling KNO van het Erasmus MC

Gehoorverlies bij jonge kinderen

Elk jaar krijgen ongeveer 300 baby’s de diagnose gehoorverlies kort na hun geboorte. Over het algemeen krijgen deze kinderen vaak al op jonge leeftijd revalidatie met hoortoestel of een cochleair implantaat. Hiermee kunnen de meeste kinderen leren spreken. Maar ondanks deze vroege behandeling hebben deze kinderen een verhoogd risico op het ontwikkelen van communicatieve of psychosociale problemen.

Lees meer

Tumoren in de mondholte

In Nederland behoort hoofd-hals kanker met zo’n 3000 nieuwe gevallen per jaar tot de tien meest voorkomende soorten kanker. Hoofd-hals kanker is een ernstige ziekte. Na 5 jaar is slechts de helft van de patiënten nog in leven. Tumoren in de mondholte vormen ongeveer een derde van alle hoofdhals tumoren.

Lees meer

Hoe ontstaat en ontwikkelt stotteren zich bij kinderen?

Artsen en onderzoekers van de afdeling KNO in het Erasmus MC willen onderzoek doen naar stotteren, zodat kinderen in de toekomst beter behandeld kunnen worden tegen stotteren en kinderen weer met een fijn gevoel kunnen praten.

Lees meer