Nieuwe medische technologie en ethiek

Eén van de thema’s van de afdeling Medische Ethiek van het Erasmus MC is de ethiek van nieuwe medische technologieën.

Een voorbeeld van nieuwe technologie is thuismonitoring bij patiënten die lijden aan een ernstige longaandoening en patiënten met COVID-19. Met behulp van thuismonitoring houden deze patiënten zelf het verloop van hun ziekte in de gaten: ze doen thuis metingen van hun longfunctie en geven die metingen via een iPad door aan het ziekenhuis. Hierdoor hoeven patiënten niet of minder vaak naar het ziekenhuis te komen en worden ze beter gecontroleerd. Nieuwe technologie kan dus goede zorg bevorderen. Maar of dat zo is, hangt van nog meer aspecten af.

Ethische vragen die hierbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: is zo’n nieuwe technologie voor alle patiënten toegankelijk of alleen voor de groep patiënten met voldoende digitale vaardigheden? Is er rekening gehouden met de wensen en vaardigheden van patiënten bij het ontwikkelen van deze nieuwe technologie? Wordt de privacy van patiënten voldoende beschermd? Krijgen de bedrijven die de technologie ontwerpen niet te veel macht?

Artificiële intelligentie (AI)
Ethiek onderzoek naar nieuwe medische technologie wordt urgenter omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie (AI). AI is nodig om de besluitvorming van artsen te ondersteunen, bijvoorbeeld om beter te kunnen besluiten welke patiënt een IC-opname nodig heeft. Maar stel: de data voor het ontwikkelen van deze technologie is vrijwel alleen afkomstig van een witte mannelijke populatie. Dan is de technologie niet geschikt voor de zorg aan alle patiënten.

Het is belangrijk dat ethiek onderzoek al vroeg plaatsvindt en dat het artsen, patiënten en ontwikkelaars ondersteunt bij het ontwerpen van technologie die bijdraagt aan belangrijke waarden zoals toegankelijkheid, kwaliteit van leven, privacy en duurzaamheid.

Doel van dit onderzoek
Deze onderzoeksgroep inventariseert de opvattingen, behoeften en ervaringen van betrokkenen (zoals patiënten, zorgverleners, ontwikkelaars). De resultaten daarvan worden gebruikt om te signaleren waar bepaalde ethische waarden en normen worden bedreigd of juist nog meer kunnen worden bevorderd.

Het doel hiervan is om op deze wijze ethische problemen al in een vroeg stadium te voorzien en bij de verdere ontwikkeling en toepassing van de technologie mee te nemen.
Hiermee dragen de onderzoekers, betrokken patiënten en zorgverleners bij aan een ethisch verantwoorde toepassing van technologie in het ziekenhuis en in de gezondheidszorg.

Help mee meer onderzoek mogelijk te maken en doneer.

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?