Periodiek schenken met belastingvoordeel
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar keel, neus en oren steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.
In Nederland behoort hoofd-hals kanker met zo’n 3000 nieuwe gevallen per jaar tot de tien meest voorkomende soorten kanker. Hoofd-hals kanker is een ernstige ziekte. Na 5 jaar is slechts de helft van de patiënten nog in leven. Tumoren in de mondholte vormen ongeveer een derde van alle hoofdhals tumoren.
Bij tumoren in de mondholte is wegsnijden van het kankergezwel de meest succesvolle behandeling. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat een aanzienlijk deel (85%) van deze tumoren niet volledig of met onvoldoende tumorvrije marge wordt verwijderd.
Hoe is dat nu mogelijk? In de eerste plaats groeien deze tumoren onvoorspelbaar, met vaak uitlopertjes die onzichtbaar zijn voor het blote oog. De exacte grens van de tumor is hierdoor tijdens de operatie vaak moeilijk te bepalen. Achtergebleven tumorsprietjes kunnen uitgroeien tot een nieuwe tumor. In de tweede plaats heeft verwijdering van een deel van de tong, wang, kaak of mondbodem grote gevolgen voor het eten, kauwen, slikken, spreken, cosmetiek, en soms zelfs het goed kunnen ademen. Dat betekent dat de chirurg weliswaar de tumor in zijn geheel moet verwijderen, maar ook niet te ruim moet snijden om de kwaliteit van leven zo weinig mogelijk te verslechteren.
Het is dus erg belangrijk om de chirurg beter in staat te stellen om de exacte grenzen van de tumor in de operatiekamer te kunnen zien. Fluorescentie-geleide chirurgie is een nieuwe techniek die hierbij een belangrijke rol kan spelen. Voorafgaand aan de operatie spuiten de artsen een fluorescent (=lichtgevend) stofje in bij de patiënt. Dit stofje bindt zich alleen aan de tumor vast, niet aan het omliggende gezonde weefsel. Een speciale camera laat het fluorescente licht live op een beeldscherm zien. Zo kan de chirurg precies zien welk weefsel weggehaald moet worden. Bovendien wordt door het snijvlak exacter te bepalen gezond weefsel ook niet onnodig verwijderd. Zo kan de functie van bijvoorbeeld de tong zo goed mogelijk worden behouden.
Lees meer over fluorescentie-geleide chirurgie.
In dit onderzoek wordt onderzocht welke dosis fluorescente stof de beste signaal-ruis verhouding geeft. Daarna wordt bekeken of de stof bijdraagt aan succesvolle chirurgie.
Eerst wordt het lichtsignaal gemeten tijdens de operatie. Hierna voert de chirurg de gebruikelijke operatie uit, zonder gebruik te maken van de fluorescentie. Nadat de tumor is verwijderd wordt gemeten of er nog fluorescentie op het snijvlak zichtbaar is. Als er nog lichtsignaal zichtbaar is neemt de chirurg een klein stukje extra weefsel uit (vriescoupe) dat direct wordt onderzocht tijdens de ingreep. Als hier inderdaad kanker in wordt gevonden snijdt de chirurg nog tijdens de operatie extra weefsel weg.
Hoofdonderzoeker:
Dr. Stijn Keereweer
Na dit onderzoek kennen artsen de aanbevolen dosering van deze stof voor patiënten met mondkanker. De verwachting is dat het aantal succesvolle chirurgische procedures bij deze patiënten dankzij deze techniek stijgt van 15% naar tenminste 35%. De uitkomsten zijn bovendien ook bruikbaar voor andere hoofdhals locaties zoals de keelholte en het strottenhoofd. Deze studie zal verder aantonen met welke nauwkeurigheid het fluorescente signaal de aanwezigheid van kanker vaststelt. Als deze zeer hoog is kan de chirurg in een vervolgstudie de tumor eventueel direct op geleide van het signaal verwijderen. De tussenstap van een vriescoupe tijdens de operatie is dan overbodig.
Dit onderzoek wordt mogelijk dankzij de steun van donateurs. Helpt u mee?
U kunt ook met een periodieke schenking onderzoek naar keel, neus en oren steunen. Overweeg een donatie met een periodieke schenking.