Wat is HPV?
HPV is het Humaan Papillomavirus. Dit is een veelvoorkomend virus. De meesten van ons raken ooit in ons leven besmet met HPV maar de meesten van ons klaren het virus weer. Besmetting met HPV geeft geen symptomen. Besmetting vindt plaats via seksueel contact. HPV veroorzaakt HPV kanker van penis, anus, vulva, baarmoederhals en keelholte. Ongeveer 5% van alle kankers wordt veroorzaakt door HPV.
Bescherming tegen HPV is mogelijk
De beste manier om je tegen HPV te beschermen is een vaccinatie op je 9e of 10e jaar. Deze vaccinatie beschermt voor 90% tegen het krijgen van baarmoederhals- of anuskanker. Het vaccin is veilig: er zijn wereldwijd meer dan 200 miljoen vaccinaties gegeven zonder dat er ernstige bijwerkingen zijn opgetreden.
Vrouwen die niet gevaccineerd zijn kunnen zichzelf beschermen tegen baarmoederhalskanker door mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. Hiermee spoor je voorstadia van baarmoederhalskanker op en kun je tijdig behandelen. Deze screening start op 30 jarige leeftijd.
Mannen die seks hebben met mannen kunnen gescreend worden op voorstadia van anuskanker. Voor alle andere vormen van HPV-gerelateerde kanker is (nog) geen screening.
Taskforce Nederland HPV kankervrij
Het Erasmus MC maakt deel uit van de Taskforce Nederland HPV kankervrij. De wereldgezondheid Organisatie (WHO) wil wereldwijd baarmoederhalskanker tot een zeldzame ziekte maken. Daarvoor is een 90% vaccinatiegraad, 70% screeningsgraad en 90% behandeling van baarmoederhalskanker nodig. De Taskforce wil deze doelstelling in Nederland behalen om iedereen beter te beschermen en HPV kankers tot een zeldzame kankersoort te maken. In de taskforce zitten artsen, specialisten, patiëntenverenigingen en ex-patiënten.
Eurofins Clinical Diagnostics onderschrijft dit doel vanuit hun organisatie en draagt daarom bij aan de HPV Taskforce om zoveel mogelijk mensen te bereiken en voor te lichten. Directeur Jacob Olie: ‘Eurofins Clinical Diagnostics streeft naar impact op zorg door HPV screening zo toegankelijk mogelijk te maken. Daarbij is lokale beschikbaarheid essentieel van kennis en middelen. ‘
Vaccinatie
In 2009 is gestart met HPV vaccinatie alleen voor meisjes. In 2022 is gestart met vaccinatie voor jongens- en meisjes vanaf 9 jaar. In 2022 en 2023 krijgen ook alle 12-18 jarigen die nog niet gevaccineerd zijn een oproep om zich alsnog te beschermen tegen HPV-kanker. Er gaat nog een inhaal campagne volgen voor iedereen tussen de 18 en 26 jaar. Mensen die ouder zijn dan 26 jaar kunnen zich via de huisarts laten vaccineren maar moeten dit zelf betalen (ongeveer 400 euro).
Vaccinatie van jongens en meisjes draagt ook bij aan de groepsimmuniteit. De WHO beveelt 90% deelname aan. Nederland haalt nu 63%.
Wat de screening betreft beveelt de WHO een deelname aan van 70% van de vrouwen die een uitnodiging krijgen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (alle vrouwen tussen 30 en 60 jaar). Die doelstelling halen we in Nederland net.
Leer meer op Amazing Erasmus.