Fotoboek portretteert tatoeages van niertransplantatiepatiënten en hun donoren

21 november 2022

Op 22 november lanceert dr. Dennis Hesselink, internist-nefroloog in het Erasmus MC, zijn boek ‘Verbindingslijnen. Tatoeages voor een nieuw leven’. In dit boek staan foto’s en verhalen van nierdonoren en –ontvangers. Deze mensen hebben een tatoeage laten zetten als herinnering aan hun donatie en transplantatie.

Dennis vertelt: “Ik kreeg in mijn spreekkamer heel vaak de vraag of de patiënt na de operatie een tatoeage mocht laten zetten. Dat bracht mij op het idee om dit bijzondere fotoboek te laten maken.”

Hij vertelt verder: “Mensen die een transplantatie hebben ondergaan, moeten zorgvuldig zijn. Ze slikken afweerremmende medicatie en zijn daardoor vatbaar voor infecties. Vandaar dat ze een tatoeage met mij bespreken voordat ze ertoe over gaan. Wat bleek: veel tatoeages werden gezet om de goede afloop van een niertransplantatie te vieren.”

Willemijn en Etha
Willemijn (36) en haar moeder Etha Meijer (69) hebben samen zo’n tatoeage laten zetten ter herinnering aan hun transplantatie. Etha: ‘Ik heb haar mijn nier gegeven en kreeg er een dochter met levensvreugde voor terug. Omdat zij het graag wilde, hebben we samen een tattoo laten zetten.” De tatoeage heeft een dubbele betekenis. Hij staat namelijk symbool voor het verhaal van Willemijn en Etha. Willemijn: ‘De tattoo is een Green Ribbon. Dat is het symbool voor orgaantransplantatie.’

Een boek over liefde, verbinding en vrijheid
Nu liggen er 500 boeken in Dennis zijn kantoor met foto’s gemaakt door Anette Brolenius en teksten van Pam van der Veen. “Dit boek gaat over liefde, verbinding en vrijheid. De liefde voor het leven, de verbinding en liefde tussen nierdonor en -ontvanger. En de herwonnen vrijheid na een succesvolle niertransplantatie”, schrijft Hesselink in zijn voorwoord.

Met het boek wil hij aandacht vragen voor niertransplantatie en het tekort aan organen, de mogelijkheid om bij leven een nier te doneren en wil hij de vooroordelen over niertransplantatie de wereld uit helpen. Dennis legt uit: “Veel mensen vinden transplantatie en donatie eng. Ze hebben verhalen gehoord over orgaanroof. Denken dat nierpatiënten hun ziekte aan zichzelf te danken hebben, of denken dat transplantatie alleen nodig is bij oude, gerimpelde mensen”.

Alle opbrengsten komen ten goede aan het Niertransplantatie Fonds.

Willemijn Meijer en Etha Meijer hebben samen een tatoeage laten zetten ter herinnering aan de transplantatie

Willemijn en Etha (v.l.n.r.) hebben samen een tatoeage laten zetten ter herinnering aan de transplantatie