Onderzoek naar betere behandeling van endeldarmkanker

De REACT-studie

De inschrijvingen voor de Run4Daniel en Swim4Daniel zijn geopend. Loop en zwem samen met ons tegen kanker.

Schrijf je hier in voor de Run4Daniel 2024 of de Swim4Daniel 2024. 

Per jaar krijgen ca. 3.500 mensen in Nederland de diagnose endeldarmkanker

In Nederland krijgen jaarlijks 3.500 mensen endeldarmkanker (ook wel rectumkanker genoemd). Na de standaard behandeling (eventuele voorbehandeling en een operatie) komt nog steeds bij ongeveer 30% van de patiënten de kanker terug. Meestal op andere plekken in het lichaam.

Kortgeleden is ontdekt dat bepaalde stukjes DNA in het bloed kunnen voorspellen of endeldarmkanker terugkomt. Deze stukjes DNA komen uit de tumor en worden ook wel circulerend tumor DNA (ctDNA) genoemd). Artsen in het Erasmus MC willen onderzoeken of extra chemotherapie de overleving van endeldarmkanker verbetert bij patiënten die ctDNA in het bloed hebben na de standaard behandeling. Dit om te voorkomen dat de patiënten weer ziek worden.

Verloop van het onderzoek

In deze studie worden patiënten met ctDNA in het bloed in twee groepen verdeeld. De ene groep krijgt de extra chemotherapie, de andere groep niet. Deze laatste groep behoort dan tot de reguliere behandelgroep zoals we deze nu kennen. Om significante resultaten te behalen zullen 1.400 patiënten meedoen aan deze studie. De studie duurt ongeveer 5 jaar.

Belang van het onderzoek

Uitkomsten van deze studie kunnen de huidige behandelwijzen wereldwijd doen verschuiven naar een meer op maat gesneden behandeling van deze patiëntengroep; het zal resulteren in minder terugkerende ziekte en tegelijkertijd de hoeveelheid onnodige toxiciteit beperken bij patiënten met een laag risico op terugkeer van de ziekte.

Doelbesteding sportieve evenementen

De Erasmus MC Foundation organiseert jaarlijks verschillende sportieve evenementen om daarmee wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken. Met de Run4DanielSwim4DanielL’Etape Rotterdam by Tour de France Charity Rides en Tour for Life wordt dit belangrijke onderzoek naar endeldarmkanker mogelijk gemaakt.

Prof. Kees Verhoef

Hoofdonderzoeker:
Prof. dr. Kees Verhoef, hoofd Oncologische en Gastro-intestinale Chirurgie

Over DNA

DNA is de drager van ons erfelijk materiaal. DNA komt voor in elke cel van ons lichaam. Het bepaalt voor het grootste deel wat er gebeurt in ons lichaam. Een gen is een stukje van het DNA. Voor elk gen is de volgorde van de bouwstenen weer verschillend. Elk gen heeft zo zijn eigen code. Daardoor is het DNA per persoon uniek.

Ons DNA kan ons vertellen welke ziekten en aandoeningen erfelijk kunnen zijn. Komt er een erfelijke ziekte in je familie voor? Dan kun je je daarop laten testen bij de arts. Kanker kan ook erfelijk zijn. Er zit dan een afwijking in een bepaald gen. Lees verder over kanker en erfelijke aanleg.