Video
In deze video legt Chirurg Dr. Bas Groot Koerkamp uit wat het onderzoek inhoudt.
In Nederland zijn meerdere medische onderzoeken gestart met de chemopomp, zo ook in het Erasmus MC.
De behandeling vereist een multidisciplinaire aanpak. Naast de chirurgie en medische oncologie zijn de radiologie, apotheek en nucleaire geneeskunde nauw betrokken bij de behandeling en dit onderzoek.
In het Erasmus MC wordt onderzoek verricht naar behandeling met hoge dosering chemotherapie dat via een geïmplanteerde pomp in de leverslagader wordt toegediend. Dit wordt ook wel “Hepatic Arterial Infusion Pump (HAIP)” chemotherapie genoemd. De behandeling met de chemopomp heeft haar oorsprong in de jaren 1970 in het wereldwijde gerenommeerde ziekenhuis Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York (de Verenigde Staten), waar deze behandeling inmiddels deel maakt van de standaard zorg.
Het unieke van deze behandeling is dat het chemotherapeuticum met een chemopomp via een slangetje direct in de leverslagader wordt toegediend. Het middel dat gegeven wordt, Floxuridine, wordt bijna volledig afgebroken in de lever.
Deze eigenschappen zorgen ervoor dat er een hele hoge dosering chemotherapie gegeven kan worden in de lever (voor maximaal effect op de tumor), zonder dat de bekende bijwerkingen van chemotherapie voorkomen, zoals misselijkheid, diarree, haaruitval, etc.
In deze video legt Chirurg Dr. Bas Groot Koerkamp uit wat het onderzoek inhoudt.
Het Memorial Sloan Kettering Cancer Center laat met de chemopomp een overlevingsmeerwaarde zien tussen een paar maanden tot 3 jaar, afhankelijk van details van de ziekte en het ziektestadium. Voor niet–operabele galwegkanker in de lever lijkt hiermee zelfs een verdubbeling van de overleving haalbaar te zijn.
Maar het chemotherapeuticum dat gebruikt wordt, Floxuridine, is alleen geregistreerd in de Verenigde Staten en niet in de Europese Unie. Het zal nog zeker enkele jaren duren voordat dit middel officieel geregistreerd zal zijn in Nederland. Daarom mag dit middel alleen in het kader van wetenschappelijk onderzoek toegediend worden aan patiënten.
In januari 2018 is de eerste chemopomp implantatie in Nederland verricht in het Erasmus MC, in het kader van een onderzoek naar de veiligheid en haalbaarheid van de behandeling in 20 patiënten met operabele leveruitzaaiingen van darmkanker. Deze eerste klinische studie is inmiddels compleet en gepubliceerd met goede resultaten. Momenteel lopen er in Nederland 5 onderzoeken voor verschillende indicaties, waarin patiënten worden behandeld met de chemopomp en is de behandeling inmiddels beschikbaar in 10 ziekenhuizen in heel Nederland.
De registratie van floxuridine in Nederland heeft een hoge prioriteit. Zodra dit middel geregistreerd is, kan het worden opgenomen in de richtlijnen en het zorgpakket. Hiermee is het doel om de behandeling buiten studieverband te mogen aanbieden aan patiënten en het beschikbaar te maken in meerdere ziekenhuizen.
Help mee om dit onderzoek mogelijk te maken! Uw donatie wordt direct besteed aan het onderzoek naar de chemopompbehandeling, zoals het starten van nieuw onderzoek en het identificeren van patiëntengroepen die meer of minder baat zullen hebben bij deze behandeling.
Patiënten met uitzaaiingen van darmkanker in de lever of galwegkanker in de lever komen in aanmerking voor behandeling met de chemopomp. Voor beide ziektebeelden kan de chemopomp twee doelen hebben:
Op dit moment wordt de chemopomp in Nederland alleen aangeboden in het kader van wetenschappelijk onderzoek, maar het doel is om de behandeling toe te gaan passen in de standaard zorg.
Lees meer op: