Elk jaar krijgen ongeveer 1.200 Nederlanders een primaire hersentumor, en nog eens zoveel Nederlanders een tumor die uitgaat van de hersenvliezen. De ziekte treft vaak ook jonge mensen en brengt veel lijden met zich mee. De kans op een geslaagde behandeling is nu nog klein. Het Hersentumorcentrum accepteert dit niet. Een langer en beter leven voor patiënten met een hersentumor, dat is onze missie. De Erasmus MC Foundation steunt deze missie. Baanbrekend onderzoek maakt de weg vrij voor nieuwe behandelingen.

Op dit moment is een hersentumor één van de moeilijkst te behandelen vormen van kanker. En dat is tragisch, want juist deze vorm van kanker komt relatief vaak voor bij jonge mensen. In het Hersentumorcentrum van het Erasmus MC werken alle artsen en onderzoekers samen in de strijd tegen hersentumoren. Zij willen patiënten de beste behandeling en de best mogelijke kwaliteit van leven bieden.

De Erasmus MC Foundation steunt het centrum in het vinden van nieuwe behandelingen, zodat we samen het doel bereiken: de kwaliteit van leven en overleving van mensen met een hersentumor verbeteren.

In het Hersentumorcentrum werken dokters van verschillende specialismen, die gespecialiseerd zijn in hersentumoren, nauw samen. Zij beschikken over de meest ver ontwikkelde en moderne technieken voor de diagnostiek, de operatie, de bestraling en de behandeling met medicijnen van patiënten met hersentumoren. Elke patiënt wordt besproken in een teamoverleg met alle betrokken specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen. Zo wordt voor iedere patiënt een individueel behandelplan samengesteld.

Een zeer belangrijk doel van het Hersentumorcentrum is het vinden van nieuwe behandelingen tegen hersentumoren. Het wordt steeds duidelijker dat de behandeling aangepast moet worden op specifieke moleculaire eigenschappen binnen een hersentumor. Met andere woorden: de therapie tegen hersentumoren wordt steeds persoonlijker.

Daarom moeten laboratoriumonderzoekers, artsen en verpleegkundigen samenwerken en dat is precies wat het Hersentumorcentrum in het Erasmus MC beoogt. Zo werken binnen het laboratorium meer dan 20 onderzoekers permanent aan hersentumoren.

Dit lukt alleen als we samenwerken. Daarom focust het Hersentumorcentrum op de patiënt en zijn persoonlijke situatie. Vanaf de diagnose tot en met de behandeling en follow-up.

De Erasmus MC Foundation steunt het centrum in het vinden van nieuwe behandelingen, zodat we samen het doel bereiken: de kwaliteit van leven en overleving van mensen met een hersentumor verbeteren.

Hersentumor fonds

Digitale tool helpt milde afasie sneller ontdekken

Zorgverleners herkennen vaak milde taalproblemen (afasie) niet bij patiënten met hersenletsel, waardoor deze patiënten vast lopen in hun werk of sociale omgeving. Om deze patiënten op tijd te helpen, hebben onderzoekers van het Erasmus MC een digitale tool ontwikkeld om milde afasie snel te ontdekken. DIMA is het eerste digitale instrument in Nederland én ter wereld waarmee zorgverleners eenvoudig en snel milde taalproblemen kunnen onderzoeken.

Lees meer over dit onderzoek

Ventoux3 - onderzoek naar hersentumoren

We zijn dit jaar het goede doel geworden van een uniek fiets-, wandel- en hardloopevenement; Ventoux3. Op vrijdag 13 september kun jij de Mont Ventoux 1, 2, 3 of 4 keer fietsend, wandelend of hardlopend beklimmen. Wil jij je dit jaar sportief inzetten om belangrijk hersentumoronderzoek in het Erasmus MC te steunen? Dat kan!

Meer info