“Ons gespecialiseerde team zet zich iedere dag in om de meest optimale en persoonlijke zorg te bieden aan patiënten met Neuro-endocriene tumoren.”

Dr. Hans Hofland

Er is onderzoek nodig naar nieuwe behandelmethoden, afgestemd per persoon. Zo kan een betere prognose en kwaliteit van leven gebonden worden aan patiënten met neuro-endocriene tumoren (NET).

Een team van artsen, onderzoekers en verpleegkundigen werken hier samen aan in het Erasmus MC.

NET fonds

De beste behandeling vinden voor een bijzondere vorm van kanker: neuro-endocriene tumoren

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn een zeldzame vorm van kanker. Deze tumoren komen op verschillende manieren tot uiting waardoor de patiënt geen standaard zorgtraject kan doorlopen. Bijvoorbeeld geen standaard diagnostische onderzoeken, behandeling of deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Daarbij kunnen de tumoren in elk orgaan of weefsel ontstaan, maar komen ze vooral voort uit de hormonale cellen van het maag-darmstelsel, de alvleesklier of de longen.

Het Erasmus MC is internationaal leidend in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van NET. In Rotterdam zijn zowel de diagnostiek als de behandeling – door middel van radioactieve hormonen-  ontwikkeld. Deze behoren nu tot de standaardzorg bij patiënten wereldwijd. Dit centrum is daarbij de grootste NET- polikliniek van Nederland met zowel nationale als internationale verwijzingen. Naast een gespecialiseerd zorgteam is er een eigen laboratorium waar nieuwe diagnostiek en behandelingen wetenschappelijk onderzocht worden.

Het team van het Erasmus MC Centrum voor Neuro-endocriene tumoren.

Betere prognose en kwaliteit van leven 

Neuro-endocriene tumoren zijn – dankzij onderzoek –  steeds beter te behandelen. Patiënten houden echter veel last van hormonale symptomen, zoals diarree en opvliegers, of bijwerkingen van de therapie. Dit heeft uiteindelijk een behoorlijke impact op de kwaliteit van leven van de patiënt.

Artsen en onderzoekers richten zich nu op de relatie tussen hormonen, klachten van de patiënt en tumorgroei, om zo het gedrag van de tumoren beter in beeld te krijgen. Daarnaast werken zij in het laboratorium en in het ziekenhuis aan verbetering van de behandeling met radioactieve hormonen; de peptide receptor radionuclide therapie. Deze onderzoekslijnen openen deuren naar een betere voorspelling en behandeling van Neuro-endocriene tumoren.

Recent is door het Centrum voor Neuro-endocriene Tumoren in het Erasmus MC een nieuwe veelbelovende behandeling beschreven voor patiënten met een neuro-endocriene tumor van de alvleesklier.

Lees hier over dit onderzoek.

Voor alle onderzoeken is veel geld nodig. Uw steun is van grote waarde!

Onderzoek naar hormoontherapie

Klassieke chemotherapie blijkt helaas voor een groot deel van NET patiënten niet werkzaam. Hormoontherapie kan patiënten een overlevingswinst van meerdere jaren geven.

Lees meer