“Als een patiënt een medicijn krijgt toegediend, gaan verschillende processen een rol spelen. Door per patiënt rekening te houden met zijn persoonlijke processen kun je een medicijn optimaal laten werken.”

Lees hier het hele interview met Prof. dr. Ron Mathijssen over personalized medicine.

Een team van bevlogen artsen en onderzoekers zet zich in om voor iedere patiënt de optimale behandeling tegen kanker te ontwikkelen.

Iedere patiënt is immers uniek en kan anders op medicatie of een behandeling reageren. Personalized medicine zorgt voor de beste behandeling voor het individu.

Therapie op maat bij de behandeling van kanker

Iedere patiënt die behandeld moet worden met chemotherapie, hormonale therapie of immunotherapie reageert anders op zijn of haar behandeling. Zowel het effect van de behandeling, als de eventuele bijwerkingen van de therapie, verschillen per persoon. Voor een zo optimaal mogelijke behandeling – met minder bijwerkingen en een betere uitkomst – is dan ook een individuele benadering nodig: personalized medicine.

Personalized Medicine

Deze individuele benadering noemen we ‘personalized medicine’. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die invloed hebben op de hoeveelheid geneesmiddel die bij de tumor aankomt. Door deze te bestuderen kunnen artsen en onderzoekers bijvoorbeeld voorspellen wie wel en wie helaas niet op een behandeling reageert. Ook kunnen zij bepalen, door de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed, wie ernstige bijwerkingen ontwikkelt en wie gespaard kan worden van deze bijwerkingen.

Recht op ongelijke zorg; zorg op maat

Ik ben in mijn familie de vierde op rij met nierkanker. Bij de anderen verliep de ziekte anders dan bij mij. Wat zegt dat over de te volgen behandeling? Ik steun daarom kankeronderzoek.

Lees meer over Henk zijn ervaring

Allerlei factoren beïnvloeden de geneesmiddelconcentraties in ons lichaam. Bijvoorbeeld het gebruik van andere geneesmiddelen dan die voor de bestrijding van de tumor. Maar ook voeding, het gebruik van supplementen of rookgedrag zorgen voor een groot verschil tussen de geneesmiddelspiegels van patiënten. Deze spiegels kunnen bovendien per persoon ook nog flink variëren in de loop der tijd.

Onderzoek

In de afgelopen decennia hebben onderzoekers in het Erasmus MC dan ook veel onderzoek gedaan naar het individualiseren van anti-kanker behandelingen. Zo hebben zij ontdekt dat bepaalde medicijnen onder invloed van genetische verschillen anders reageren. Bijvoorbeeld cola kan helpen om bepaalde medicijnen beter op te nemen.

Desalniettemin is er nog veel onderzoek nodig om iedere patiënt de beste behandeling te bieden. Steunt u dit onderzoek voor een betere behandeling van kanker?

Kurkuma onderzoek

Arts-onderzoeker Koen Hussaarts van de onderzoeksgroep van oncoloog-farmacoloog prof. dr. Ron Mathijssen vlogt over de bevindingen van deze studie.

Bekijk de vlog