Een team van bevlogen artsen en onderzoekers zet zich in om voor iedere patiënt de optimale behandeling tegen kanker te ontwikkelen. Iedere patiënt is immers uniek en kan anders op medicatie of een behandeling reageren. Personalized medicine zorgt voor de beste behandeling voor het individu.

In de afgelopen decennia hebben onderzoekers in het Erasmus MC veel onderzoek gedaan naar het individualiseren van anti-kanker behandelingen. Zo hebben zij ontdekt dat bepaalde medicijnen onder invloed van genetische verschillen anders reageren. Bijvoorbeeld cola kan helpen om bepaalde medicijnen beter op te nemen.

Desalniettemin is er nog veel onderzoek nodig om iedere patiënt de beste behandeling te bieden. Steunt u dit onderzoek voor een betere en meer persoonlijke behandeling van kanker?

 Onderzoek naar een nieuwe levensverlengende behandelmethode voor patiënten met uitgezaaide darmkanker, maagkanker en/of asbestkanker. Lees meer…

Iedere patiënt die behandeld moet worden met chemotherapie, hormonale therapie of immunotherapie reageert anders op zijn of haar behandeling. Zowel het effect van de behandeling, als de eventuele bijwerkingen van de therapie, verschillen per persoon. Voor een zo optimaal mogelijke behandeling – met minder bijwerkingen en een betere uitkomst – is dan ook een individuele benadering nodig: personalized medicine.

Deze individuele benadering noemen we ‘personalized medicine’. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die invloed hebben op de hoeveelheid geneesmiddel die bij de tumor aankomt. Door deze te bestuderen kunnen artsen en onderzoekers bijvoorbeeld voorspellen wie wel en wie helaas niet op een behandeling reageert. Ook kunnen zij bepalen, door de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed, wie ernstige bijwerkingen ontwikkelt en wie gespaard kan worden van deze bijwerkingen.

Allerlei factoren beïnvloeden de geneesmiddelconcentraties in ons lichaam. Bijvoorbeeld het gebruik van andere geneesmiddelen dan die voor de bestrijding van de tumor. Maar ook voeding, het gebruik van supplementen of rookgedrag zorgen voor een groot verschil tussen de geneesmiddelspiegels van patiënten. Deze spiegels kunnen bovendien per persoon ook nog flink variëren in de loop der tijd.

In het Erasmus MC Kanker Instituut zet een team van bevlogen artsen en onderzoekers zich in om voor iedere patiënt de optimale behandeling tegen kanker te ontwikkelen. Iedere patiënt kan namelijk anders reageren op medicatie of een behandeling.

Voor een zo optimaal mogelijk behandeling – met minder bijwerkingen en een betere uitkomst – is een individuele benadering nodig. Personalized medicine zorgt voor de beste behandeling voor iedere patiënt.

Henk Teunissen is kankerpatiënt en weet als geen ander hoe belangrijk zorg op maat is:

“Het optimaliseren van de behandeling van kanker gaat iedereen aan. Ik ben in mijn familie de vierde op rij met nierkanker. Bij de anderen verliep de ziekte anders dan bij mij. Hoe kan dat en wat zegt dat over de te volgen behandeling? Ik steun daarom van harte het wetenschappelijk onderzoek van prof. dr. Ron Mathijssen. Want onderzoek kan levens redden, zo niet verlengen”, aldus Henk Teunissen.

Om patiënten zoals Henk de beste behandeling op maat te bieden is nog veel onderzoek nodig. Steunt u ook onderzoek naar personalized medicine voor een betere behandeling van kanker?

Henk - Erasmus MC Foundation

Henk Teunissen, kankerpatiënt

Arts-onderzoeker Koen Hussaarts van de onderzoeksgroep van oncoloog-farmacoloog prof. Ron Mathijssen volgt over de bevindingen van deze studie.

Bekijk de video hieronder.

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?