NeuroEndocriene tumoren (NET)

Een neuroendocriene tumor (NET) is een zeldzame vorm van kanker

NET Centrum

In het Erasmus MC Centrum voor NeuroEndocriene tumoren werkt een team van verschillende specialisten om de beste zorg te bieden aan patiënten met neuroendocriene tumoren (NET). Dankzij wetenschappelijk onderzoek kan er een betere behandeling komen voor mensen met NET. Helpt u mee?

NeuroEndocriene tumoren (NET)

NeuroEndocriene tumoren (NET) zijn een zeldzame vorm van kanker. Een neuroendocriene tumor komt op verschillende manieren tot uiting waardoor geen standaard traject van zorg kan worden doorlopen als het gaat om diagnostische onderzoeken, behandeling of deelname aan wetenschappelijk onderzoek. De tumoren kunnen in elk orgaan of weefsel ontstaan, bijvoorbeeld in het maag-darmstelsel, de alvleesklier of de longen.

Het Erasmus MC is internationaal leidend in ontwikkelingen op het gebied van neuroendocriene tumoren. Zowel diagnostiek als behandeling door middel van radioactieve hormonen zijn in Rotterdam ontwikkeld en behoren nu tot standaardzorg bij patiënten wereldwijd. Ons centrum is de grootste neuroendocriene tumor polikliniek van Nederland met zowel nationale als internationale verwijzingen. Naast een specialistisch zorgteam is er een hechte verbinding met ons laboratorium waar nieuwe diagnostiek en behandelingen wetenschappelijk onderzocht worden.

Zeldzaam

De oorzaak van neuro-endocriene tumoren is nog onbekend. Bovendien zijn neuro-endocriene tumoren zeldzaam. Per jaar krijgen ongeveer 800 patiënten de diagnose neuro-endocriene tumor.

Onderzoek naar betere behandeling en kwaliteit van leven

Er is onderzoek nodig naar nieuwe behandelmethoden, afgestemd per persoon, om een betere kwaliteit van leven te kunnen bieden aan patiënten. Neuroendocriene tumoren zijn dankzij onderzoek beter te behandelen. Patiënten hebben echter veel last van ernstige bijwerkingen van deze behandelingen, zoals diarree en opvliegers. Deze bijwerkingen hebben een serieuze impact op de kwaliteit van leven van de patiënt.

Eén van de onderzoeken richt zich op de relatie van de darmbacteriën met neuroendocriene tumoren van het maag-darmstelsel. Om zo het gedrag van de tumoren beter in beeld te krijgen. Dit opent deuren naar een betere voorspelling en behandeling van NET.

Viola van Bohemen - Welter

Wilt u meer weten over onze projecten of overweegt u een grote donatie? Neem dan gerust contact op: v.vanbohemen@erasmusmc.nl of 010 703 48 02.

Naar ons team