“Samen werken we aan steeds betere technieken om diagnoses te stellen en ziektes te behandelen en te ontrafelen”

Radiologie Erasmus MC

De afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde past in het Erasmus MC de meest geavanceerde en innovatieve radiologische en nucleair geneeskundige technieken toe.
Met hoogwaardige beeldonderzoeken voorziet de afdeling de patiënt en de specialisten in het ziekenhuis zo snel mogelijk van de juiste diagnose. En via beeld worden hoogwaardige nucleaire behandelingen uitgevoerd.

Radiologie onderzoeken zijn van groot belang in de behandeling

Elke dag bezoeken ongeveer 500-800 patiënten de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Per jaar worden er ruim 250.000 verrichtingen uitgevoerd. Het doel van de specialisten binnen de Radiologie & Nucleaire Geneeskunde is om zo snel en doeltreffend mogelijk nauwkeurige informatie over de aandoening aan de patiënt en diens behandelend specialist te verstrekken. Daarnaast  voeren zij beeldgestuurde behandelingen uit, zoals bestraling van tumoren.

Radiologische onderzoeken geven belangrijke informatie voor het aanduiden, vaststellen en uitsluiten van aandoeningen en geven zowel de specialist als de patiënt zekerheid.

Om deze diagnostische informatie steeds verder te verbeteren is veel onderzoek nodig. Alle onderzoekslijnen van de afdeling hebben tot doel voortdurend het stellen van diagnoses te verbeteren, (nieuwe) beeldvormende technologieën te ontwikkelen, nieuwe behandelingen voor met name kanker te ontwikkelen en de oorzaak van ziekten te ontrafelen  en ziektevoorspelling te verbeteren.

Om iedere patiënt optimaal te kunnen behandelen is veel wetenschappelijk onderzoek nodig. Dankzij uw steun wordt meer onderzoek mogelijk. Help mee!

Nieuwe CT-techniek uitgetest in Erasmus MC

Minder straling en een scherper beeld. Deze scanner is nu beperkt beschikbaar en Erasmus MC gebruikt als eerste in Nederland, tweede in Europa, de nieuwe photon counting CT (PCCT) scanner in de patiëntenzorg.

Lees verder

Vier aandachtsgebieden voor het bereiken van de meest optimale diagnose en behandeling

Er zijn 30 onderzoekslijnen binnen de afdeling die onderverdeeld zijn in 4 aandachtsgebieden:

De artsen en onderzoekers binnen Biomedical Image Acquisition & Analysis willen nieuwe tools ontwikkelen om voortdurend beter de de diagnose, prognose, therapieplanning en therapiebewaking vast te stellen. Dit doen zij bijv. door computers beter beelden te laten analyseren (zgn. ‘ machine learning‘).

Molecular Imaging & Therapy omvat al het onderzoek, van fundamenteel in een laboratorium tot projecten in het ziekenhuis, dat tot doel heeft om op moleculair en celniveau nieuwe behandelingen voor kanker te ontwikkelen.

Het aandachtsgebied Clinical Imaging onderzoekt de waarde van (nieuwe) beeldvormende technologieën in het ziekenhuis. Het doel is om te bepalen welke nieuwe technologieën, waarbij beeld helpt om de diagnose te bepalen of helpt om behandelingen via beeld uit te voeren, het beste zijn voor de behandeling van de patiënt en deze in het ziekenhuis in te voeren.

Centraal in Imaging in Health Sciences staan de beeldvormingstechnieken voor gezonde individuen tot zieke populaties, van foetus tot ouderdom. De uiteindelijke doelen zijn: een beter begrip van (a)typische ontwikkeling gedurende de kindertijd; factoren identificeren die de volksgezondheid kunnen verbeteren zoals de oorzaak van ziekten ontrafelen  en ziektevoorspelling verbeteren.

Productievergunning voor nieuw radioactief geneesmiddel

Als eerste in Nederland mag Erasmus MC een nieuw radioactief geneesmiddel bereiden voor behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.