De afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde past in het Erasmus MC de meest geavanceerde en innovatieve radiologische en nucleair geneeskundige technieken toe.
Met hoogwaardige beeldonderzoeken voorziet de afdeling de patiënt en de specialisten in het ziekenhuis zo snel mogelijk van de juiste diagnose. En via beeld worden hoogwaardige nucleaire behandelingen uitgevoerd.

Elke dag bezoeken ongeveer 500-800 patiënten de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde. Per jaar worden er ruim 250.000 verrichtingen uitgevoerd. Het doel van de specialisten binnen de Radiologie & Nucleaire Geneeskunde is om zo snel en doeltreffend mogelijk nauwkeurige informatie over de aandoening aan de patiënt en diens behandelend specialist te verstrekken. Daarnaast  voeren zij beeldgestuurde behandelingen uit, zoals bestraling van tumoren.

Radiologische onderzoeken geven belangrijke informatie voor het aanduiden, vaststellen en uitsluiten van aandoeningen en geven zowel de specialist als de patiënt zekerheid.

Om deze diagnostische informatie steeds verder te verbeteren is veel onderzoek nodig. Alle onderzoekslijnen van de afdeling hebben tot doel voortdurend het stellen van diagnoses te verbeteren, (nieuwe) beeldvormende technologieën te ontwikkelen, nieuwe behandelingen voor met name kanker te ontwikkelen en de oorzaak van ziekten te ontrafelen  en ziektevoorspelling te verbeteren.

Om iedere patiënt optimaal te kunnen behandelen is veel wetenschappelijk onderzoek nodig. Dankzij uw steun wordt meer onderzoek mogelijk. Help mee!

Er zijn 30 onderzoekslijnen binnen de afdeling die onderverdeeld zijn in 4 aandachtsgebieden:

De artsen en onderzoekers binnen Biomedical Image Acquisition & Analysis willen nieuwe tools ontwikkelen om voortdurend beter de de diagnose, prognose, therapieplanning en therapiebewaking vast te stellen. Dit doen zij bijv. door computers beter beelden te laten analyseren (zgn. ‘ machine learning‘).

Molecular Imaging & Therapy omvat al het onderzoek, van fundamenteel in een laboratorium tot projecten in het ziekenhuis, dat tot doel heeft om op moleculair en celniveau nieuwe behandelingen voor kanker te ontwikkelen.

Het aandachtsgebied Clinical Imaging onderzoekt de waarde van (nieuwe) beeldvormende technologieën in het ziekenhuis. Het doel is om te bepalen welke nieuwe technologieën, waarbij beeld helpt om de diagnose te bepalen of helpt om behandelingen via beeld uit te voeren, het beste zijn voor de behandeling van de patiënt en deze in het ziekenhuis in te voeren.

Centraal in Imaging in Health Sciences staan de beeldvormingstechnieken voor gezonde individuen tot zieke populaties, van foetus tot ouderdom. De uiteindelijke doelen zijn: een beter begrip van (a)typische ontwikkeling gedurende de kindertijd; factoren identificeren die de volksgezondheid kunnen verbeteren zoals de oorzaak van ziekten ontrafelen  en ziektevoorspelling verbeteren.

Helpt u mee?

Samen staan we elke dag voor de opgave om aandoeningen beter te begrijpen, eerder te voorspellen, beter te behandelen en liever te voorkomen. Wij geloven dat onderzoek deze zorg, en daardoor de gezondheid van mensen, beter maakt. Daarom zetten wij ons samen met onze donateurs in om dit onderzoek in het Erasmus MC mogelijk te maken.

Omdat het altijd beter kan.
Altijd beter moet.
En onderzoek beter maakt.

Dit wetenschappelijke onderzoek kunnen we alleen mogelijk maken met hulp van partners en donateurs. Helpt u ook mee?