‘Met enige creativiteit en geduld zijn de meest complexe problemen op te lossen, zeker als de patiënt gemotiveerd is. Mijn insteek is ’Kan niet, bestaat niet‘. In mijn hoedanigheid als hoofd van een groot academisch traumacentrum probeer ik dit motto ook op collega’s over te brengen.’

Prof. dr. Michiel Verhofstad, Hoofd Traumachirurgie

In het Traumacentrum bundelen specialisten, onderzoekers en verpleegkundigen dagelijks hun krachten en kennis, voor de beste acute zorg voor de patiënt na een ongeval.

De kans om patiënten een beter en langer leven te bieden ligt in het wetenschappelijk onderzoek. Samen kunnen we de zorgkwaliteit voor ongevalslachtoffers bevorderen.

Traumacentrum

Traumacentrum Erasmus MC

Het Erasmus MC is het grootste traumacentrum van Nederland. Jaarlijks ontvangt het ziekenhuis meer dan 500 ernstig gewonde patiënten. De patiënten zijn afkomstig uit heel Zuidwest-Nederland. Deze regio telt 2,2 miljoen inwoners. Om de noodzakelijke levensreddende zorg snel te kunnen leveren, heeft het Erasmus MC een eigen Helicopter Mobiel Medisch Team (de ‘traumaheli’). Daarnaast is het Erasmus MC een derdelijns verwijscentrum voor mensen met complexe posttraumatische problematiek na een ongeval.

Het Erasmus MC Traumacentrum staat dan ook 24×7 klaar om in actie te komen. De zorgverleners werken hier namelijk iedere dag met man en macht om ongevalspatiënten van de best beschikbare acute zorg te voorzien. De zorgverleners moeten immers binnen enkele ogenblikken een inschatting kunnen maken of een patiënt in een levensbedreigende toestand verkeert. Niet alleen vergt dit veel menskracht, ook expertise en state-of-the-art materiaal is essentieel.

Traumacentrum Zuidwest-Nederland

Lees hier wat het Traumcentrum Zuidwest-Nederland in het Erasmus MC allemaal verzorgt voor de 2,2 miljoen inwoners van Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant.

Lees meer over het Traumacentrum

Een ongeval is doodsoorzaak nummer 1 beneden de leeftijd van 47 jaar

De meest voorkomende doodsoorzaak op jonge leeftijd in Nederland is nog steeds een ongeval. Daarmee is het aantal verloren levensjaren, maar ook de maatschappelijke impact gigantisch. Gelukkig is de kans om een ernstig ongeval te overleven, door tal van innovaties in de afgelopen decennia, sterk verbeterd. Toch blijft er desondanks vaak invaliditeit over en is een terugkeer in de samenleving moeilijk. Juist die eerste behandelfase na een ongeval is vrij bepalend voor de mogelijkheden tijdens de revalidatieperiode.

Wetenschappelijk onderzoek

Om de meest optimale zorg te bieden aan patiënten is wetenschappelijk onderzoek ook in het Traumacentrum van het Erasmus MC van levensbelang. Dankzij onderzoek zijn een hoop behandelingen mogelijk gemaakt, en worden methodes geoptimaliseerd en efficiënter gemaakt. Het onderzoek richt zich bijvoorbeeld op het verbeteren van overlevingskansen, maar ook op het beperken van invaliditeit na een ongevalsletsel.

Prof. dr. Michiel Verhofstad

Prof. dr. Michiel Verhofstad is Hoogleraar Traumachirurgie en hoofd van het Traumacentrum in het Erasmus MC. Hij vertelt in dit video-interview over zijn werk in het Traumacentrum.

Neem een kijkje binnen het Traumacentrum

Complex enkelvoudig letsel

Lang niet ieder ernstig letsel is levensbedreigend, maar vaak wel bedreigend voor de kwaliteit van het leven. Immers, ieder ongevalsletsel dat de zelfredzaamheid van mensen in gevaar brengt is ernstig. Zo kan een verbrijzelingsbreuk van een onderbeen of hielbeen betekenen dat een patiënt vele operaties verdeeld over meerdere jaren moet ondergaan, om uiteindelijk met krukken te kunnen lopen. Of bijvoorbeeld een elleboog die minder beweeglijk is, kan betekenen dat iemand blijvend hulp nodig heeft om zijn tanden te poetsen of naar het toilet te gaan. We kunnen inmiddels heel veel repareren, maar er is ook nog veel ruimte voor verbetering. Wetenschappelijk onderzoek is dan ook de sleutel naar steeds betere behandelmethodes. Uw bijdrage is daarbij van grote waarde.