Wat is Frontotemporale Dementie?

Erfelijke FTD is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij mensen jonger dan 65 jaar. De ziekte ontstaat meestal tussen het veertigste en zestigste levensjaar. De voorste hersendelen, de frontale en temporale hersenkwabben, zijn aangedaan. Bij FTD treedt atrofie op: verschrompeling van het hersenweefsel.

In tegenstelling tot de ziekte van Alzheimer, waar met name het geheugen wordt aangetast, vinden er bij FTD vooral grote veranderingen plaats in de persoonlijkheid, het gedrag, taal en emoties van een patiënt. Mensen met FTD kunnen onvoorspelbaar, dwangmatig en ongeremd reageren. Het inlevingsvermogen neemt af. Door deze gedragsveranderingen ondervinden ze in toenemende mate problemen in de privésfeer en in hun werk.

In het Alzheimercentrum Erasmus MC wordt er onderzoek gedaan naar deze bijzondere vorm van dementie. Tijdens de livestream op maandag 12 juli wordt er meer verteld over dit belangrijke onderzoek.

Livestream maandag 12 juli 2021 19.30 – 20.30 uur

Programma

Het FTD onderzoek in het Eramus MC Alzheimercentrum loopt inmiddels al 25 jaar, er zijn in deze jaren grote ontdekkingen gedaan. De afgelopen periode zit het onderzoek in een stroomversnelling. Tijdens deze livestream nemen prof. dr. John van Swieten, dr. Harro Selaar en dr. Janne Papma u mee in de laatste ontwikkelingen van het onderzoek. Ook zal de start van de nieuwe medicijn besproken worden.

Het is een interactieve livestream waarbij u vooraf en tijdens de livestream vragen kunt stellen aan de sprekers.

Prof. dr. John van Swieten

Het Alzheimercentrum Erasmus MC doet al jaren onderzoek naar verschillende vormen van dementie. Het onderzoek naar FTD is een van de langlopende onderzoeken, wat is er in de afgelopen jaren ontdekt? Daar zal John u meer over vertellen.

Dr. Harro Seelaar

Het onderzoek naar FTD zit in een stroomversnelling, Harro neemt u mee in de laatste ontwikkelingen van het onderzoek. Ook zal de start van de nieuwe medicijnstudie besproken worden.

Dr. Janne Papma

Wie zorgt er direct na de diagnose voor mensen met frontotemporale dementie (FTD) en hun mantelzorgers?
De intensieve periode rond het vaststellen van de diagnose dementie wordt gevolgd door een periode waarin mensen met dementie en hun mantelzorgers weinig informatie en zorg ontvangen. De zorg na de diagnose wordt ook wel post-diagnostische zorg genoemd. Wat is dit en wat moet het inhouden? Tijdens de livestream vertelt Janne hier meer over.

Livestream terugkijken

Wilt u de livestream terugkijken? Dat kan! Vul onderstaand formulier in en ontvang de benodigde gegevens in uw mailbox.