ONDERZOEK IN HET ERASMUS MC

In de afgelopen jaren hebben we mede dankzij uw steun vele onderzoeken mogelijk kunnen maken in het Erasmus MC. Hieronder kunt u meer lezen over een aantal van de onderzoeken en projecten die wij samen mogelijk hebben gemaakt.

Betere behandeling van endeldarmkanker

Endeldarmkanker beter behandelen: dat is het doel van de nieuwe REACT-studie die artsen in het Erasmus MC willen starten. Tijdens deze studie kijken artsen of extra chemotherapie de overleving van endeldarmkanker verbetert. Dit belangrijke onderzoek wordt mogelijk gemaakt dankzij de opbrengsten van onze sportieve evenementen in 2023.

Lees meer

Betere behandeling van vasculaire dementie

Het herkennen van vaatschade bij patiënten met geheugenklachten of dementie is belangrijk voor een goede diagnose en behandeling. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Lees meer

Corona-uitbraak snel te zien in het rioolwater

In het onderzoek wil Koopmans helderder krijgen hoeveel besmettingen achter een bepaalde verhoging van de RNA-concentratie zitten en wat de beste methode is om dit te meten. Volgens haar wordt het rioolwateronderzoek steeds belangrijker, omdat er steeds minder patiënten in het ziekenhuis komen te liggen.

Lees meer

Onderzoeken in het ErasMusicLab

Het doel van het ErasMusicLab is om er net als bij chemische geneesmiddelen met onderzoek achter te komen welke muziek wanneer moet worden toegediend en in welke “dosering”. Verder is het doel van de onderzoekers om naar de (fysiologische en persoonlijke) eigenschappen van de patiënt zelf te kijken om in de toekomst gepersonaliseerde muziek als medicijn voor iedereen aan te kunnen bieden.

Lees meer

Onderzoek naar rol van T-cellen in ontstaan MS

Artsen weten uit onderzoek dát T-cellen een rol hebben. Artsen weten echter niet wélke rol ze hebben in het ontstaan van MS. Normaal komen T-cellen in actie om ongewenste ziekteverwekkers in het lichaam te bestrijden. Maar in het geval van MS vallen T-cellen het lichaam aan, in plaats van het te beschermen. Door de individuele T-cellen te isoleren en te analyseren hoopte prof. dr. Rogier Hintzen tot nieuwe inzichten te komen.

Lees meer

ONDERZOEK IN HET ERASMUS MC KANKER INSTITUUT

Dankzij alle donateurs kunnen artsen onderzoek blijven uitvoeren. Zo ook in het Erasmus MC Kanker Instituut. Dr. Julie Nonnekens, dr. Ralph Stadhouders, dr. Astrid van der Veldt en prof. dr. Roland Kanaar vertellen over de baanbrekende onderzoeken die zij konden uitvoeren dankzij donaties, schenkingen en nalatenschappen.

SAMEN VOOR EEN GEZOND LEVEN!

Samen met onze donateurs maakt de Erasmus MC Foundation wetenschappelijk toponderzoek en zorgprojecten vanuit het Erasmus MC mogelijk. Dit met als doel ziekten en aandoeningen beter te begrijpen, behandelen, voorspellen en voorkomen. Nu en in de toekomst.

Bekijk meer over de Erasmus MC Foundation in onderstaande video.