Podcast handbikebattle: verhalen van 6 revalidatiepatiënten die letterlijk en figuurlijk bergen verzetten

15 oktober 2022

Tijdens de handbikebattle, zomer 2022, ging Casper van Koppenhagen, revalidatiearts verbonden aan het Erasmus MC, in gesprek met zes verschillende deelnemers. De Handbikebattle is een wedstrijd waarbij zo’n 130 deelnemers liggend in een handbike de Kaunertal in Oostenrijk beklimmen. Voor de meesten is deze tocht een afsluiting van een heftig revalidatieproces. In zes podcastafleveringen, mede mogelijk gemaakt door de Erasmus MC Foundation, hoor je hun verhaal.
In de eerste aflevering spreekt Casper met Henny Rave (42 jaar), patiënt in het Erasmus MC. 

Onschuldige vetbult?
Al haar hele leven is Henny de Rave patiënt in het Erasmus MC. Henny heeft namelijk spina bifida. Daardoor zit zij in een rolstoel. Spina bifida, in de volksmond beter bekend als een open ruggetje, is een aangeboren afwijking die het gevolg is van een ontwikkelingsfout in het ruggenmerg en de wervelkolom.

Echter, pas na dertig jaar kwamen Henny, haar ouders en de artsen erachter dat zij deze aandoening heeft. “Toen ik klein was, had ik een bult. Mijn moeder dacht dat het een vetbult was. Ik belandde wel een tijd in het ziekenhuis. Even later, toen ineens mijn nier weggehaald moest worden en ik een stoma kreeg, kwam iedereen er pas achter hoe erg de aandoening eigenlijk bij mij was.”

Vrijer bewegen
Inmiddels zit Henny al twaalf jaar in een rolstoel. “Sindsdien ben ik 20 kilo aangekomen, ik bewoog veel minder ik werd futloos…”  Daardoor werd aan haar het lifestyle-programma aangeboden vanuit Rijndam Revalidatiecentrum. “Ik moest gaan sporten. De artsen gingen voor mij op zoek en zeiden: ‘Je moet gaan handbiken’, want ik had al een aankoppelbare handbike.” Met die handbike deed Henny eigenlijk nooit iets. Toen ze op aanraden van de artsen begon met handbiken ging er een wereld voor haar open: “Ik kon weer ineens vrijer bewegen! Dit voelde geweldig.” Zodoende kwam Henny terecht bij de handbikebattle.

Het verhaal van Henny en de andere vijf deelnemers laten zien hoe zwaar een revalidatieproces is. Deelnemen aan de handbikebattle is een enorme uitdaging die zonder goede training niet te doen is. Deelnemers moeten letterlijk en figuurlijk bergen verzetten om de eindstreep te halen.

De komende weken verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering waarin een nieuwe deelnemer vertelt over zijn of haar aangrijpende verhaal, de overwinningen en dromen. Wilt u alles horen

Lees meer over de handbikebattle op Amazing Erasmus MC.

Klik op de knop hieronder om de eerste aflevering over Henny Rave te luisteren.

Henny de Rave tijdens de Handbikebattle 2022